Deníky komentují schválení Lisabonské smlouvy

Praha - Deníky dnes komentují rozhodnutí Senátu schválit Lisabonskou smlouvu a zamýšlejí se i nad ohlasy na tento postoj horní komory. Prezident, dlouhodobý kritik smlouvy, označil výsledek hlasování za selhání politických elit a jeho slova se stala tématem poznámky Lidových novin. Podle autora si každý vybaví události z let 1938, 1948 a 1968.

„Patří včerejší schválení Lisabonské smlouvy parlamentem do této řady? Podle Václava Klause ano. To, že někteří senátoři změnili svůj původně odmítavý názor na smlouvu, prezident považuje za selhání značné části politických elit, známé z historie,“ píše komentátor, který Klausova slova kritizuje. Praktická politika se sice bez nadsázek a přehánění neobejde, ale srovnávat schválení Lisabonu „s kapitulací před krvavými režimy totalit“, to je podle deníku „selhání soudnosti i zdravého rozumu“.

Prezidentovo vyjádření ke smlouvě kritizuje i Právo. Klausovo prohlášení označil deník za ostudné. „A naznačovat, že dvacet let po sametu se vracíme do bezpráví, není hodno českého prezidenta. Unie nás okupuje? S hlavou státu to už vypadá bledě,“ píše autor sloupku v tomto deníku.

Podle Mladé fronty Dnes je nutné věnovat pozornost i hlasům, které před schválením smlouvy varují, i když jsou v menšině. „V moderních dějinách země mívala opakovaně menšina pravdu,“ poznamenává autor. Domnívá se ale, že tentokrát tomu tak není. „Lisabonská smlouva republiku nepoškozuje. Naopak, díky jejímu schválení zůstává země v hlavním proudu evropské politiky. A potvrzuje svou nově získanou příslušnost k západní civilizaci se vším všudy,“ dodává.

Hospodářské noviny označují středeční rozhodnutí Senátu za „euroskeptické Lipany“ a zamýšlejí se nad vyhlídkami kritiků smlouvy. „Lipany nebyly úplný konec. Jan Roháč z Dubé se opevnil na své tvrzi a vzdal boj až o tři roky později. Jeho novodobý nástupce na Hradě se sice rád tváří jako bojovník a žije v době nekonečně laskavější, ale tipujeme, že délku Roháčova odporu nepřekoná,“ uzavírá autor.