Snítilý: Když budu zdravý, na volbu přijdu

Praha - Sociálnědemokratický poslanec Evžen Snítilý, který chyběl při sobotní volbě prezidenta republiky, by se druhé volby hlavy státu zúčastnit chtěl. Pokud ale bude zdravý. Snítilý to řekl ČTK.

Snítilý se sobotního hlasování nezúčastnil ze zdravotních důvodů. S vyčerpáním organismu byl hospitalizován ve střešovické nemocnici, údajně po nátlaku, který na něho vyvinuli občanští demokraté. Ti ale z toho obviňují naopak sociální demokracii, protože Snítilý v pátek nehlasoval pro kandidáta ČSSD Švejnara. Poslanec opustil nemocnici v neděli.

Podle deníku Právo mohlo za sobotním náhlým zhroucením Snítilého stát i vydírání kvůli jeho minulosti v bývalé komunistické Státní bezpečnosti (StB). Podle dokumentů, na které se Právo odvolává, byl Snítilý údajně koncem 70. let spolupracovníkem třetí správy StB, tedy vojenské kontrarozvědky (VKR). Místopředseda poslaneckého klubu ČSSD David Rath dnes v rozhovoru pro Radio Impuls uvedl, že zpráva deníku Právo sociální demokraty zaskočila. ČSSD má totiž k dispozici kopii lustračního osvědčení Snítilého, které je negativní, a dosvědčuje tedy, že Snítilý příslušníkem ani spolupracovníkem StB nebyl.

Kromě Snítilého se sobotního hlasování nezúčastnili ani lidovecký senátor Josef Kalbáč a nezávislý senátor z lidoveckého klubu Karel Barták. Kalbáč uvedl, že musel vyhledat lékařskou pomoc kvůli srdeční arytmii, protože na něj neznámý mladík vyvíjel nátlak. Barták svou nepřítomnost zdůvodnil tím, že nesouhlasil s veřejnou volbou hlavy státu.