Na hory může v pondělí dorazit orkán

Praha - Meteorologové varují před silným větrem, který má dnes a v pondělí vát zejména na horách. V pondělí by na Českomoravské vrchovině a na horách na severu mohl dosáhnout až síly orkánu. Hasiči varují, že sucho a silný vítr zvyšují na celém území nebezpečí požárů. Dnes by měl čerstvý vítr z jihovýchodu vát na Vysočině a na horách na severu rychlostí až 110 kilometrů za hodinu, v pondělí se jeho rychlost v nárazech zvýší na 90 až 125 km/hod, na hřebenech ojediněle až na 144 km/hod, takže dosáhne síly orkánu. K večeru mírně zeslábne, uvedl na svých stránkách Český hydrometeorologický ústav.

Vzhledem k silnému větru je nutné v ohrožených oblastech zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky a stavební jeřáby. Lidé by se neměli zdržovat v okolí starších budov, kde hrozí stržení střešní krytiny, a v blízkosti větších stromů. Turisté na horách by měli omezit túry, nevydávat se do hřebenových partií a dodržovat pokyny Horské služby.

Sucho vytváří podmínky požárům 

Sucho a silný vítr zvyšují nebezpečí požárů, varují hasiči. Jen v sobotu zasahovali hasiči ve 133 případech, což je více než dvojnásobek celoročního průměru, sdělil dnes ČTK mluvčí hasičů Petr Kopáček.

Od 1. dubna do soboty likvidovali hasiči 2534 požárů, což činí 169 procent celoročního průměru. Toto číslo přesahuje i počty požárů za stejné období loni a v roce 2006. Od 1. do 25. dubna 2008 jich museli záchranáři likvidovat 1358, ve stejném období roku 2006 jich bylo 1660. V roce 2007 byl počet požárů v dubnu ještě vyšší, za stejné období jich likvidovali hasiči 3054.

Podle výstrahy, kterou vydal Český hydrometeorologický ústav, je sucho, a tedy i vysoké riziko nebezpečí ohně prakticky na celém území republiky. V některých oblastech, například na jižní Moravě a Litoměřicku, index nebezpečí venkovních požárů dosáhl nejvyššího pátého stupně, což je velmi vysoké riziko, kdy hrozí rozsáhlé požáry. „Stačí chvilka nepozornosti, špatné uhašení ohně nebo odhozený nedopalek cigarety a dojde k požáru,“ varoval Kopáček. Hasiči proto důrazně vyzývají k nejvyšší obezřetnosti.

Požár
Zdroj: ČT24