Fischer příští týden představí vládu, Klaus ji jmenuje 8. května

Praha - Novou úřednickou vládu jmenuje prezident Václav Klaus 8. května odpoledne, tedy na státní svátek. Klaus to dnes oznámil po jednání s designovaným premiérem Janem Fischerem. Kompletní seznam ministrů ovšem ještě není hotov. Odpovídá to tedy dohodě lídrů stran končící vládní koalice a ČSSD z počátku dubna, že letní překlenovací úřednická vláda bude fungovat od 9. května.

„Předseda vlády mě seznámil se jmény potenciálních ministrů, s nimiž počítá do své vlády. Jakkoli se to blíží k závěru, tak musím říci, že to ještě úplně hotové není. Já jsem skoro čekal, že to už hotové bude,“ uvedl Klaus při oznámení, že nová vláda bude jmenována na státní svátek 8. května v odpoledních hodinách.

Jan Fischer:

„Mám představu, že v té vládě budou působit dva místopředsedové, logicky počítám, že to budou lidé po jednom z největších politických subjektů, které zaujmou největší proporci v té skladbě.“

Premiér Jan Fischer dnes podle svých slov pouze informoval Klause o dosavadním průběhu jeho jednání s potenciálními ministry překlenovací vlády. „Nebyl jsem ještě dnes, přiznám se, ve stavu přinést kompletní seznam svých nominací… Ale do konce příštího týdne bych takový seznam měl už rád k dispozici,“ oznámil po jednání novinářům Fischer. Dodal, že některá jména kandidátů ještě potřebuje projednat s předsedy klíčových politických stran. V překlenovací vládě mají být podle Fischera dva vicepremiéři - jeden nominovaný ODS, druhý ČSSD. Šéf opoziční ČSSD Jiří Paroubek už má o „svém“ místopředsedovi jasno - měl by jím být dosavadní náměstek ministra zahraničí a adept na šéfa tohoto resortu Jan Kohout. „ODS nemá ambice nominovat nějakého svého kandidáta, ODS má ambice vyhrát příští volby,“ prohlásil místopředseda ODS David Vodrážka.

Klaus dnes s Fischerem hovořil i o předsednictví EU, podle hlavy státu koordinovali především květnové akce, k červnovým, kdy má být i velký summit unie v Bruselu, se vrátí později. Za „zákeřné“ označil Klaus otázky týkající se „svěření“ evropské agendy prezidentovi či premiérovi úřednické vlády. „Jestli tyto formulace používá pan Topolánek nebo část médií, já vás prosím, abyste o tom takto nehovořili,“ ohradil se vůči dotazu novinářů Klaus.

  • Premiér Jan Fischer autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/822/82106.jpg
  • Václav Klaus autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/822/82105.jpg