Bývalý vůdce Ku Klux Klanu byl v Praze zatčen a obviněn

Praha - Někdejšího vůdce rasistického hnutí Ku Klux Klan Davida Duka dnes pozdě večer česká policie obvinila z trestného činu podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení lidských práv a svobod. Mluvčí pražské policie Ján Mikulovský novinářům řekl, že byl podán návrh na uvalení vazby. Rozhodnuto o ní musí být do 72 hodin. Američana Duka, který přijel do ČR na pozvání neonacistů a vedle propagace knihy Moje probuzení se zde měl zúčastnit několika setkání a měl zde mít přednášky, zadržela policie v podvečer v malostranské restauraci.

Policisté Duka zadrželi v restauraci Černý orel na Kampě, kde pro něj neonacisté uspořádali raut. „Mohu potvrdit informaci, že v 17:45 byl v ulici U Lužického semináře zadržen americký občan. Důvodem je podezření z trestného činu propagace názorů v jeho knize. V tuto chvíli se zadrženým probíhají výslechy a další procesní úkony,“ dodal Mikulovský. Bývalý vůdce nejznámější rasistické organizace je podezřelý ze schvalování nacistické genocidy a jiných zločinů spojených s rasově motivovanou ideologií. V ČR za takový čin hrozí až 3 roky odnětí svobody. „Naše zákony platí i pro cizince a jsem přesvědčen, že policie postupovala v souladu se zákony,“ reagoval telefonicky ministr vnitra Ivan Langer.

Američan přijel do Česka podle organizátorů jeho návštěvy právě proto, aby zde propagoval knihu, která podle mnohých zpochybňuje či úplně vyvrací holocaust. „Ta kniha je opravdu ve velké míře založena na popírání holocaustu,“ dodává František Valeš z Českého helsinského výboru. Duke byl převezen do policejní služebny v ulici Františka Křížka, kde se ještě ve večerních hodinách sešlo několik jeho sympatizantů, aby vyjádřilo protest proti zákroku policie.

Mezi dotyčnými byl i Filip Vávra, který je spojován s neonacistickým Národním odporem a který Duka do ČR pozval. Vávra řekl, že Američan přijel do Česka ve čtvrtek a k holokaustu se zde vůbec nevyjadřoval. Proč byl Duke zadržen, neví.

Nelibost s Dukovým příjezdem již vyjádřili někteří politici. Nesouhlasí s ním třeba odstupující ministr vnitra Ivan Langer (ODS) i odstupující ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb (za SZ). „Pan Duke je velmi schopný teoretik a mohl by dát našim neonacistům dobrý základ i fundament. To je to nejhorší, co by se mohlo stát,“ uvedl Kocáb.

Původní program veřejné části:

Sobota, 25. dubna
Praha - Přednáška pro veřejnost spojená s diskusí a autogramiádou pro zájemce, 12:00-16:00

Neděle, 26. dubna
Brno - Přednáška pro veřejnost spojená s diskusí a autogramiádou pro zájemce, 13:00-16:00

David Ernest Duke

- narozen 1950 v Tulse (Oklahoma). Od mládí protestoval proti zrovnoprávňování černochů, patří mezi přesvědčené popirače holocaustu. Na jednu z demonstrací v roce 1970 přišel v nacistické uniformě

- O čtyři roky později zformoval Rytíře Ku Klux Klanu. Za jeho vedení prošel klan řadou reforem. Zprofesionalizoval se a začal se úspěšně prezentovat v médiích. Organizace také tehdy poprvé začala do svých řad přijímat ženy či katolíky a Duke prosazoval nenásilné metody boje. V roce 1980 z Ku Klux Klanu odešel a založil si Asociaci pro vývoj bílých lidí.

Ku Klux Klan

V současnosti působí v USA několik rasistických skupin hlásících se ke Ku Klux Klanu. (Ku Klux - zkomolenina řeckého slova Kyklos - kruh.)

Tato militantní a rasistická organizace vznikla v USA po roce 1865 na protest proti zrušení otroctví, kdy Konfederace prohrála občanskou válku. Členové organizace propagují nadvládu bílých a rasovou segregaci, často za použití násilných metod. Společenství má na jihu hluboké kořeny, ale v 70. letech 19. století se stalo natolik masivním a nebezpečným, že muselo být zrušeno zákonem. Ku Klux Klan se poté stal tajným společenstvím.

Ze skotských kmenových obyčejů přijali způsob svolávání takzvané bojové družiny pomocí zapáleného dřevěného kříže.

  • David Duke autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/824/82353.jpg
  • Ku Klux Klan autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/824/82354.jpg