Podle Zemana bylo svržení Topolánkovy vlády pitomost

Praha - Bývalý předseda ČSSD Miloš Zeman kritizoval Jiřího Paroubka za vyslovení nedůvěry vládě Mirka Topolánka uprostřed předsednictví. Sociální demokracie prý tímto krokem porušila své letité zásady - podle Zemana ve své historii ČSSD vždy preferovala zájmy země před svými vlastními. Tato tradice ale byla rozhodnutím o pádu vlády porušena, protože předsednictví České republiky bylo relativně úspěšné a prestiž země touto pitomostí nepochybně utrpěla, uvedl Zeman na tiskové konferenci. Stejný výraz použil už dříve exprezident Václav Havel.

Expremiér nesouhlasí ani s odmítavým postojem sociální demokracie k vojenským misím v Afghánistánu. V Kábulu se podle jeho názoru bojuje za Prahu - proti teroristům je podle něj nutné bojovat v místech, kde se shlukují a nelze čekat, až budou v Praze.

V předčasných volbách dá prý Zeman hlas Straně důstojného života bývalé sociální demokratky Jany Volfové. Naopak sdružení přátel Miloše Zemana, které dnes do svého čela zvolilo Eduarda Zemana, do voleb zasahovat nebude: „Nechceme být politickou stranou, nechceme vstupovat do těchto voleb,“ řekl nový předseda.  

Zeman se také vyjádřil k přímé volbě prezidenta. Soudí, že se na ní poslanci a senátoři neshodnou. Všechny parlamentní strany prý budou tvrdit, že ji chtěly, ale že dohoda na ní ztroskotala na procedurálních věcech. Zeman dnes stejně jako v minulosti nevyloučil, že by v přímých volbách kandidoval. Na žádost novinářů okomentoval také lidovecký návrh, který počítá s prodloužením deregulace nájemného. Sympatizuje s ním - jen je mu líto, že ho předložili krátce před volbami.