Jednotka SOG selhala, odstřelovači si chodili prostě „zastřílet“

Praha - Cílem některých českých vojáků speciální jednotky SOG vyslaných do Afghánistánu údajně bylo prostě zabít teroristu. Akce, při kterých by svého cíle dosáhli, plánovali bez vědomí nadřízených. Uvádí to dnešní vydání Mladé fronty Dnes (MfD). Deníku potvrdily dva na sobě nezávislé zdroje, že si někteří speciálně vycvičení vojáci bez vědomí svých nadřízených chodili „zastřílet“. Dobrodruzi, jejichž největším snem bylo někoho zabít, v Afghánistánu prý vloni získali silnou pozici. Problémy v jednotce potvrdil ve Studiu 6 ČT také Jiří Šedivý, bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR.

Nasazení odstřelovačů má sice velmi přísná pravidla, ta však nebyla respektována. „Prý se ani nemohou podívat americkým speciálům do očí, protože oni své zářezy na pažbě už mají. Těm klukům začalo strašit ve věži,“ řekl člen jednotky SOG. Další uvedl, že jednou spustili tak prudkou a nesmyslnou palbu, že ohrozili i nevinné civilisty. Vojenská policie se ale brání: „Odmítám takové informace, že někdo mohl odejít ze základny jít si střílet nějakého svého teroristu,“ uvedl její náčelník Vladimír Ložek. Novinář Jan Gazdík ale tvrdí, že Mladá fronta uvedla jen část informací, aby něco nepřehnala.

Vojáci, kteří o záležitosti promluvili, si nepřáli být jmenováni, protože nový velitel vojenské policie Vladimír Ložek zakázal svým mužům pod přísnými sankcemi o skandálu hovořit. Mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek řekl, že nemá informace o nepřipravených akcích českých odstřelovačů v Afghánistánu. „Značné rozpory ve velení SOG zejména v době, kdy jednotka byla podřízena Dánům, mohu nicméně potvrdit,“ připustil Čírtek. Podle něj je jednou z verzí mediálních úniků i cílená pomluva, která vznikla kvůli špatným vztahům uvnitř této jednotky.

Podle Šedivého byla jednotka původně určená k ochraně významných osob a objektů. Pak se ale začala přibližovat útvaru speciálních sil, což přineslo nejasné zadání útvaru. „Standardy, které měli plnit, nebyly jasné, proto si mnozí vojáci stěžují, že v Afghánistánu byli určeni k tomu, k čemu nebyli vycvičeni,“ říká Šedivý a Jan Gazík, redaktor MfD, dodává: „Jednotliví členové se tam hádali, na co je jednotka kompetentní, v jakých situacích může zasahovat a kdy ne.“

Vojáci SOG v boji opustili britské kolegy

MfD už ve středu informovala o tom, že jednotka speciálních operací Vojenské policie (SOG) nefungovala přinejmenším část svého působení v misi ISAF v Afghánistánu tak, jak měla. Vojáci SOG údajně několikrát v boji opustili své britské kolegy, ti později spolupráci s českou jednotkou přenechali Dánům, kteří ji využívali hlavně ke strážní službě.

Inspekce ministryně obrany, která prošetřovala stížnosti některých členů SOG, uvedla, že práci jednotky negativně ovlivňovaly především špatné mezilidské vztahy mezi vojáky a slabé velení. Kvůli výsledkům vyšetřování nyní mohou někteří velitelé přijít o místa. Inspekce také doporučila reorganizaci jednotky, výraznou změnu jejích operačních postupů, výcviku i plánování operací.

Určení jednotky bylo chybné, říká Šedivý

„Do té jednotky bylo investováno obrovské množství finančních prostředků. Ona měla nadstandardní příjmy a pochopitelně do výcviku bylo investováno mnoho peněz. V jednotce je velké množství lidí, kteří jsou skvělými vojáky, takže rozpustit ji by nebylo rozumné. Já bych ji reorganizoval, více ji přiblížil úkolům speciálních sil, přepodřídil ji konečně Armádě ČR a pokračoval v jejím výcviku. Původní určení nicméně bylo chybné,“ uvedl Šedivý.

V současnosti mají české ozbrojené síly celkem tři jednotky, které mohou plnit speciální úkoly. Ministerstvo obrany se už ale nechalo slyšet, že do budoucna uvažuje o případné změně koncepce těchto jednotek.

Britové Čechy chválí

Naopak Britské ministerstvo obrany se nepřidalo ke kritice českých vojáků ze speciální jednotky vojenské policie (SOG) v Afghánistánu a ocenilo jejich působení v jihoafghánské provincii Hílmand. „Britská armáda SOG z ničeho neobviňovala. Byli jsme rádi, že byli součástí jednotek v Hílmandu,“ uvádí se v prohlášení britského ministerstva obrany. „Plně jsme v té době chápali, proč byli přemístěni do Lógaru.“

O problémech vojáků v Afghánistánu také informoval britský list The Daily Telegraph, který zdůrazňuje problémy, jimž čelí velitelé v Afghánistánu. Kromě toho, že se musí potýkat s koalicí jednotek z nejrůznějších zemí, musí se také vypořádat s tím, že různé země mají rozdílné instrukce pro zapojení do boje, napsal deník a zdůraznil, že „i země NATO mají výjimky pro nasazení svých jednotek“. Některé země se tak vyhýbají přímým bojovým operacím proti afghánským povstalcům a dávají přednost nasazení svých jednotek v operacích souvisejících s budováním infrastruktury, uvedl dále The Daily Telegraph.

Čeští vojáci v Afghánistánu
Zdroj: ČT24