Pecina by zrušil Dělnickou stranu, Paroubek přikyvuje

Praha - Pokud designovaný premiér Jan Fischer vyslyší nominaci šéfa antimonopolního úřadu Martina Peciny na post ministra vnitra, pokusí se Pecina znovu docílit zákazu Dělnické strany. Kandidát na ministerské křeslo překlenovacího kabinetu tak chce bojovat proti extremismu v České republice. Předseda ČSSD Jiří Paroubek takový postup rozhodně podporuje a sám by za dané situace nejednal jinak.

„Pravděpodobně bych se znovu pokusil o zákaz extremistických skupin, jako je například Dělnická strana. O dalších krocích bych jednal s policejním prezidentem,“ uvedl Pecina, který zatím pouze zůstává jedním z nominovaných lidí do Fischerovy vlády.

„Pravicovému extremismu je třeba vyhlásit nesmiřitelnou válku,“ uvedl. Nejvyšší správní soud už jednou odmítl zrušit Dělnickou stranu spojenou extremisty kvůli tomu, že vláda nepředložila dostatek důkazů.

Jiří Paroubek:

„Kdyby ministr vnitra ve vládě, kterou bych vedl, odvedl takovou fušerskou práci jako ministr vnitra Langer ve vztahu k Nejvyššímu správnímu soudu při projednávání zákazu Dělnické strany, tak bych pana ministra vyhodil.“

Podstata extremismu tkví podle šéfa ČSSD v neřešení nebo špatném řešení sociálních problémů a v asociální politice vlády končícího premiéra Mirka Topolánka (ODS). Sociální demokraté hodlají podle Paroubka spolupracovat s romskými organizacemi na větším začlenění Romů do české společnosti. Počítají také s větším zapojením aktivních členů romských komunit do své strany. Bližší spolupráci romských organizací s ČSSD upravuje memorandum, které počátkem dubna podepsali zástupci Demokratické aliance Romů, Sdružení Romů Severní Moravy, sdružení Dženo a Nevo dživipen, organizací spojených v neformální Platformu romských organizací a sdružujících asi 1000 Romů. 

Paroubek dnes, stejně jako dříve premiér Mirek Topolánek a prezident Václav Klaus, odsoudil brutální útok na romskou rodinu ve Vítkově na Opavsku, při kterém byli v noci ze soboty na neděli těžce popáleni tři lidé včetně dvouletého dítěte. „Je to nelidský a brutální čin, proti kterému je třeba postupovat všemi legálními prostředky a s co největší razancí. ČSSD požaduje, aby incident byl řádně vyšetřen a viníci zaslouženě potrestáni,“ uvedl Paroubek.

Jiří Paroubek
Zdroj: ČT24