Ombudsman doporučuje ponechat při exekuci nezbytné minimum

Brno - Lidé by při zásahu exekutora měli mít právo na minimální účetní zůstatek, například 4000 korun, který by jim po určitou dobu zajistil prostředky na nákup základních potřeb. Úřad veřejného ochránce práv doporučil sněmovně změnit v tomto smyslu dotyčnou část občanského soudního řádu. Problémem je podle ombudsmanova úřadu odebírání sociálních dávek a obecně peněz na účtu, které exekuci nepodléhají nebo jen částečně.

„Platíme z našich daní poplatky exekutorům a míjí se to účinkem. Máme řadu dopisů, volání o pomoc od těch, kterým byly okamžitě zablokovány účty a nemají ani korunu na to, nakoupit základní prostředky,“ uvedla dnes zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová.

Stávající zákon sice umožňuje obrátit se na soud s návrhem na částečné zastavení exekuce. To je však podle úřadu neúčinné, neboť soud nerozhodne okamžitě.

Kauza chomutovských exekucí 

Asi nejznámějším případem exekuce sociálních dávek je letošní postup radnice v Chomutově, a to u lidí, kteří městu dluží za poplatky či neuhrazené pokuty. Na soud se v Chomutově kvůli exekucím do konce března obrátilo 11 lidí. Kromě uznání tří návrhů na pozastavení exekucí soud už dříve stejný počet návrhů zamítl. Není tak stále jasné, zda je postup exekutora zákonný, či nikoli. Postup chomutovské radnice vůči dlužníkům kritizují například právě Motejl a ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb (za SZ).

Přijme parlament novely exekučního řádu?  

Vláda minulý týden schválila dvě novely exekučního řádu, které by měly celkově řešit problémy ohledně exekucí a exekutorů. Novely musí nyní schválit poslanci. Jednou z hlavních změn je zavedení institutu přiměřenosti exekuce, který zabraňuje exekutorovi prodat například nemovitost dlužníka, po kterém věřitel vymáhá třeba jen stokorunovou částku.

Norma přináší také možnost vyškrtnutí věci ze soupisu. To znamená, že pokud exekutor zapsal věc, která patří třetí osobě, může soudní exekutor rozhodnout o vyškrtnutí této věci ze seznamu zabaveného majetku. Vstřícným krokem vůči věřitelům je stanovení lhůty, v níž bude exekutor povinen vyplatit oprávněné osobě vymoženou částku.