Sněmovní šetření kauz Morava a Krakatice míří k ledu

Praha - Pád vlády Mirka Topolánka zkomplikoval i možné sněmovní šetření dvou výrazných případů uplynulých měsíců: kauzy kolem občanskodemokratického poslance Jana Moravy a policejního spisu Krakatice o prorůstání organizovaného zločinu do vrcholné politiky. Dvě sněmovní komise, které se měly těmito případy zabývat, totiž kvůli blízkým předčasným volbám nejspíš ani nevzniknou. Podle poslanců by neměly dostatek času na potřebné vyšetřování.

Komisi k policejnímu spisu Krakatice sněmovna dohodla před čtrnácti dny, výsledky by měla oznámit do konce září. Zatím nemá ale ani jednoho člena a poslanci přiznávají, že zahájení její práce je ohroženo. „Vzhledem k tomu, že časový mandát je velmi krátký, se obávám, že komise by nestihla svou práci udělat dobře,“ řekl Předseda výboru pro bezpečnost a poslanec za ČSSD František Bublan.

Jediný výsledek by tak mohla přinést výpověď zakladatele spisu Krakatice, bývalého policisty Karla Tichého, před sněmovním bezpečnostním výborem, která je naplánovaná na květen. „Zde by mohl být proces daleko rychlejší a mohl by přinést nějaký výsledek,“ míní Bublan.

Zelení a lidovci se od šetření Moravy distancovali

Stejný problém se týká i komise ke kauze Morava. Ta se měla zabývat případem stejnojmenného poslance, který sháněl kompromitující materiály na bývalou koaliční kolegyni ze Strany zelených Olgu Zubovou. Komise byla ustavena krátce po aféře loni v září, jednotlivé politické strany do ní jmenovali své zástupce ale až v únoru, a ti dosud nezahájili činnost.

„Práce nebyla zahájena, komise nebyla ještě ani ustavena v plném složení, protože dvě strany, zelení a lidovci, zatím bojkotují účast v této komisi,“ informoval člen komise, poslanec Václav Exner (KSČM). Obě zmíněné partaje se již dříve od šetření kauzy distancovaly s tím, že se jich netýká.

Vidím nad komisemi zlomil hůl

Možnost, že obě komise skonči, aniž by řádně začaly pracovat, připustil i poslanec ODS Jan Vidím.

Sněmovna už si v minulosti zřídila několik vyšetřovacích komisí, mj. k výstavbě dálnice D47 do Ostravy, privatizaci Unipetrolu nebo kauze Diag Human. I mezi poslanci ovšem převládá názor, že poslanecké komise nikdy nic podstatného nevyšetří a slouží jen k politickému boji.

  • Jan Morava autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/410/40916.jpg
  • Jan Vidím autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/566/56535.jpg