Bursík si kandidáty do nové vlády schovává až na příští týden

Praha - Na české politické scéně pokračují dohady, kdo bude v překlenovacím kabinetu premiéra Jana Fischera. Jednotlivé politické strany postupně navrhují své kandidáty, ze kterých bude premiér vybírat. Definitivní složení vlády ale bude známé až po Velikonocích. Třeba Strana zelených zatím nenavrhla žádného svého kandidáta. „Nechávám si to až na rozhovor s novým premiérem Fischerem, abych mu nabídl ta jména včetně životopisů, včetně možnosti se s těmi lidmi sejít a ověřit si, jestli budou zapadat do toho vládního týmu,“ vysvětluje předseda Martin Bursík.

Šéf zelených se vyjádřil jen ke jménu ekologa Svatomíra Mlčocha, který by po něm mohl převzít resort ministerstva životního prostředí. Je to prý přesně typ člověka, který by na přechodnou dobu mohl ministerstvo vést a zajistil by potřebnou kontinuitu.

Politici ale zatím potvrdili jen jedno jméno - ministerstvo zahraničí byl měl převzít současný náměstek Jan Kohout. „Tady je jedna základní věc, že pokud jde o zahraniční věci a věci, které souvisí s EU, tak to musí být lidé, kteří se tím zabývají. Myslím si, že tam je poměrně široká shoda všech čtyř stran, které o tom jednali,“ uvedl místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.

Média sice zveřejnila seznamy možných ministrů, kteří by mohli usednout v překlenovací vládě Jana Fischera, nad většinou z nich ale stále visí otazník. V hodnocení seznamu jsou zdrženliví i politici: „Myslím si, že ke změnám určitě dojde, protože tohle samozřejmě nejsou jména, která by se při těch jednáních projednávala,“ dodal Zdeněk Škromach.

S navrženou podobou kabinetu by zatím nebyli spokojení ani političtí komentátoři. Některé úkoly by totiž vláda nemusela zvládnout, například boj s hospodářskou krizí. „On v ní není žádný ekonom - když se podíváme na seznam jmen, tak boj s ekonomickou krizí a vymýšlení strategie na příští rok by měl dostat na starost sekční šéf ministerstva financí a šéf báňského úřadu,“ upozorňuje Petr Holub ze serveru Aktuálně.cz.


Vláda Mirka Topolánka bude v demisi vládnout až do 9. května. Štafetu by pak měla převzít právě překlenovací vláda Jana Fischera, která zemi povede do říjnových překlenovacích voleb. Fischer má zatím k dispozici místo Strakovy akademie Hrzánský palác, kde by také příští týden měla pokračovat jednání o budoucích ministrech.