Colloredo-Mansfeld vysoudil areál u Volduch

Plzeň - Potomek šlechtického rodu Jerome Colloredo-Mansfeld dnes u Krajského soudu v Plzni uspěl ve sporu o rozsáhlý areál s autokempem u rybníka Habr poblíž Volduch na Rokycansku. Pozemky, které nyní patří obci, vrátil šlechticům před časem v restitučním řízení Pozemkový úřad, obec ale jeho rozhodnutí napadla žalobou. Rokycanský okresní soud vydání pozemků zamítl. Odvolací soud nyní verdikt zrušil, rozhodnutí Pozemkového úřadu označil za správné a spor vrátil k novému rozhodnutí. Informaci přinesl server Novinky.cz.

„Soud prvního stupně změnil rozhodnutí Pozemkového úřadu s tím, že se pozemky nevydávají. My jsme dospěli k názoru, že převážná část těchto pozemků je na vydání. Tímto právním názorem jsme okresní soud zavázali při jeho dalším rozhodování,“ uvedla předsedkyně odvolacího senátu Alena Krýslová.

Zmocněnec obce Ivo Mráz v žalobě argumentoval tím, že jde o zastavěné pozemky, které nelze ze zákona o půdě v restituci vydat. Krýslová ale uvedla, že jsou to až na jednu výjimku montované chatky, tedy drobné stavby, které vydání pozemku nebrání.

Potomci rodu Colloredo-Mansfeld už získali zámek v Dobříši

„Je to rekreační a klidová oblast, taková naše chlouba a tradice v obci. Jsme rádi za to, jak to tam funguje. Pokud areál připadne do jiných rukou, nemáme jistotu, že zůstane dále zachován. Z tohoto důvodu jsme také do té žaloby šli,“ komentovala rozhodnutí soudu starostka Volduch Miroslava Kodlová.

Spor o pozemky se vede po osmnáct let od platnosti restitučního zákona. „Jak jsem se doslechla, starý pan Colloredo-Mansfeld se už dříve těchto pozemků zřekl, ale bohužel jen ústně. Tím pádem se restituce tenkrát neřešila. Starý pán zemřel a jeho syn teď soudně vymáhá všechno, na co má nárok,“ dodala Kodlová.

Vydáno pod