Prezident nebyl zvolen ani ve třetím kole, Klausovi chyběl jeden hlas

Praha - Zákonodárci ani ve třetím kole volby prezidenta novou hlavu státu nezvolili. Václav Klaus získal celkem 139 hlasů, z toho 92 ve sněmovně a 47 v Senátu. Pro vítězství by potřeboval 140 hlasů, v době volby byl totiž parlament oslaben o 3 volitele. Klausův protikandidát Švejnar získal celkem 113 hlasů.

Pro Švejnara hlasovalo 81 poslanců a 32 senátorů. Ruku pro něj nezvedli komunisté, kteří to ale už dříve avizovali. „Budu se účastnit další volby,“ komentoval výsledek Švejnar. Předseda SZ Martin Bursík mu vyjádřil podporu: „Stojíme za ním,“ řekl.

Pro občanské demokraty zůstává i nadále jasným kandidátem Václav Klaus. „Jedeme dál,“ řekl po vyhlášení výsledků Klaus.

Senát byl oslaben o senátora Karla Bartáka (bezp., člen klubu KDU-ČSL), který je se srdeční příhodou v nemocnici. Poslanec sociálních demokratů Evžen Snítilý byl rovněž převezen do nemocnice.  Sociální demokraté Jiří Paroubek a Bohuslav Sobotka v rozhovoru pro Českou televizi vyjádřili názor, že k psychickému zhroucení poslance Snítilého vedl jeho rozhovor s Ivanem Langerem - tedy že na něj vyvíjela nátlak ODS. Langer to ale označil za sprostou pomluvu. Na Hradě chyběl také lidovecký senátor Josef Kalbáč. Podle mluvčího KDU-ČSL Martina Horálka se mu udělalo nevolno a odjel si domů pro léky.


Druhá volba prezidenta republiky se uskuteční v pátek 15. února od 10:00 na Pražském hradě.

Dohodli se na tom předsedové parlamentních stran s předsedou sněmovny Miloslavem Vlčkem, který společnou schůzi obou komor parlamentu svolává. Nová volba bude opět maximálně tříkolová. Do ní mohou být navrženi noví kandidáti, poslanci a senátoři ale mohou znovu navrhnout i kandidáty z první volby.