Prezident: S dohodou o vládě jsem v principu spokojen

Praha - Prezident Václav Klaus je v principu spokojený s dohodou o nové vládě, která by v čele s Janem Fischerem měla Česko přivést k předčasným volbám. Klaus také v rozhovoru pro Rádio Česko ocenil, že se nesmírně rozhádané strany dokázaly dohodnout. Jméno současného šéfa Českého statistického úřadu Fischera prezidenta překvapilo, ale spíše ho uvítal, jde podle něj o uvážlivého člověka.

„Dobře víte, že já chtěl dohodu. Nechtěl jsem, aby spolu politické strany nemluvily, aby pak jedna druhé ukradla tzv. přeběhlíka,“ řekl Klaus. Připomněl také svou dřívější výtku k pojmenování nového kabinetu. Premiér v demisi Mirek Topolánek (ODS) mluvil o „letní překlenovací vládě“, což se Klausovi nelíbilo. Nyní se hlava státu zmínila o tom, že by polemizovala i s označením vláda odborníků, noví ministři prý nejsou nějací z nebe spadlí odborníci. „Definoval bych je jako náměstky nespokojené s tím, že nejsou ministry,“ řekl Klaus. Nejde tak prý o odborníky, ale o politiky, kteří jmenováním ministry získají novou šanci, kterou podle něj využijí.

Kandidáta na předsedu vlády Fischera Klaus zná osobně již třicet let, i když prý nijak blízce. „Ne že bychom spolu chodili na pivo, ale myslím, že má chalupu nedaleko od nás a potkávali jsme se tam v takové jedné milé hospůdce v Bystřici u Benešova,“ dodal prezident.

Na jménu budoucího premiéra se včera večer shodli zástupci koaličních stran a ČSSD. Politici se též shodli na termínu předčasných voleb. Ty by se měly uskutečnit 9. a 10 října 2009. Výsledky předběžné dohody v pondělí projednají vedení jednotlivých stran. Jména ministrů zatím nejsou známa. Osm křesel obsadí odborníci nominovaní třemi koaličními stranami, sedm kandidátů pak navrhne sociální demokracie. O konečném seznamu jmen ale rozhodne Fischer.

Šéf Českého statistického úřadu už také uvedl priority budoucího kabinetu, tou základní má být úspěšné pokračování českého předsednictví v Evropské unii. Dočasná vláda by se podle Fischera měla také vyrovnat s tlaky ekonomické krize a pokud možno snížit její dopad na populaci. Nový kabinet pak představí své priority kolegům v unii, až bude znát přesný okamžik, kdy a na jakou dobu bude tuto zodpovědnost nová vláda přebírat.

„Vláda bude sestavena tak, že bude minimalizovat, případně sanovat část škod, které v souvislosti s vyslovením nedůvěry vládě utrpěla Česká republika v Evropě a ve světě,“ vysvětluje šéf Strany zelených Martin Bursík. Podle Jiřího Čunka jsou pak ve hře dvě varianty, buď kabinet vedený Fischerem, nebo dovládne Topolánkova vláda v demisi.

Jan Fischer

se narodil v roce 1951 v rodině matematických statistiků a pojistných matematiků. Je absolventem statistiky a ekonometrie na VŠE. Je členem řady prestižních institucí, mimo jiné České statistické společnosti, Mezinárodního statistického institutu (ISI), Vědecké rady a Správní rady VŠE a Vědecké rady univerzity J.E. Purkyně v Ústí nad Labem. Fischer není v současnosti členem žádné politické strany, nicméně v letech 1980 až 1989 byl členem KSČ.