Praha se rozloučila s Obamou

Praha - Americký prezident Obama se rozloučil s českým ministrem zahraničí Schwarzenbergem a kancléřem Weiglem a na palubě speciálu Air Force One opustil Česko. Právě teď míří do turecké Ankary, která je poslední zastávkou na jeho nynější zahraniční cestě. V Česku strávil téměř 24 hodin. Obamův pobyt v Česku vzbudil mimořádný zájem. O tom napovídá i fakt, že jeho projev na Hradčanech si v neděli dopoledne přišlo poslechnout přes deset tisíc lidí.

Do Prahy zavítali na summit i představitelé unijní sedmadvacítky, zůstali ale ve stínu amerického prezidenta. Návštěvu provázela přísná bezpečnostní opatření i několik demonstrací, které měly poklidný průběh.

Na Ruzyni byla podobná bezpečnostní opatření jako při Obamově příletu, budovu letiště znovu obklíčili policisté, okolní prostor hlídali z věže odstřelovači a asi 15 minut před příjezdem prezidentské kolony se ve vzduchu objevil i vrtulník.

Přílet byl pro většinu médií zajímavější


Jen zhruba tři desítky novinářů sledovaly odlet prezidentského speciálu, výrazně méně než Obamův přílet. Ještě před příjezdem kolony se řada z nich fotografovala s Air Force One, stejně jako mnozí policisté na přistávací ploše a letištní personál. Bezprostředně po odletu speciálu odstartovalo i doprovodné letadlo.

Mluvčí pražského letiště Eva Krejčí uvedla, že odlet se podařilo dobře zkoordinovat s lety pravidelných linek, které nabraly zpoždění maximálně 20 minut.

Obama přiletěl do Česka přímo ze Štrasburku

Americký prezident přijel do metropole s manželkou Michelle v sobotu večer, přímo ze summitu NATO ve Štrasburku. Ze soukromé procházky po Praze nakonec zřejmě sešlo, na různých malebných pražských místech i před vytipovanou restaurací na něj marně čekaly desítky novinářů.

Právě dnešní dopolední projev na Hradčanském náměstí se stal zlatým hřebem jeho krátkého pobytu. Americký prezident v něm vyzval k vytvoření světa bez jaderných zbraní, které označil za nejnebezpečnější dědictví studené války, a potvrdil závazek USA snížit jaderný arzenál.

Manželka amerického prezidenta Baracka Obamy Michelle odletěla z Prahy sama již dříve, dnes kolem 13:30 opustila Českou republiku a vyrazila do Spojených států.

  • Obamovi autor: Volfík René, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/780/77932.jpg
  • Air Force One při přistání v Praze autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/780/77922.jpg
  • Barack Obama na summitu NATO ve Štrasburku autor: ČTK, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/780/77919.jpg
  • Barack Obama při projevu autor: ČTK, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/780/77993.jpg