Děti Rosnerovy u soudu své pěstouny hájily

Vyškov - V případu údajného týrání v pěstounské rodině Rosnerových dnes u soudu ve Vyškově vypovídali jejich nyní dospělí svěřenci. Pěstouny Blaženu a Lubomíra Rosnerovy hájili. Dva vypovídající uvedli, že v rodině se vůbec nepoužívaly fyzické tresty. Maximálně facky a pohlavky jako v každé normální rodině, uvedlo jedno z dětí. Pěstouni ze Slavkova u Brna jsou obžalovaní z týrání čtyř svěřených dětí. Necitlivého chování se k nim údajně dopouštěli od roku 2001 do roku 2008.

Sourozenec, který vyšetřování rodiny inicioval, se dnes za svůj krok u soudu rodičům i sourozencům omluvil. „Udělal jsem to kvůli přítelkyni, kdybych věděl, co způsobím, tak bych to nikdy neudělal. Rodiče mám rád,“ řekl. „Mamka s taťkem si to nezaslouží,“ zaznělo od jiného z dětí.

Dospělá dcera Rosnerových, která dnes s rodinou nežije, uvedla, že z vyšetřování údajného týrání byla tak vystresovaná, že letos v lednu v sedmém měsíci potratila. Řekla, že psychické problémy má dodnes a užívá léky. „Já jim chci poděkovat za veškerou lásku, obětavost a péči, že mě takhle podrželi,“ uvedla.

Děti si dnes ve výpovědích zčásti protiřečily s rodiči. Jeden ze svědků například uvedl, že při domácích rehabilitacích nebyl nikdy žádný křik. Blažena Rosnerová přitom ve středu řekla, že rehabilitace Vojtovou metodou, kterou s postiženými dětmi provádí, je bolestivá a děti u cvičení vedoucím k léčbě vad pohybového aparátu křičí.

Manželé Rosnerovi…

… za 26 let pěstounské práce vychovávali 15 dětí. Deset jich s pěstouny v rodinném domku ve Slavkově stále žije. Dvě děti po incidentu odešly, další tři dospělí se už dříve odstěhovali.