Vlček navrhl tajnou volbu prezidenta republiky

Praha - Předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) oběma komorám parlamentu navrhl, aby dnes prezidenta republiky volily tajně. Ještě ve čtvrtek přitom tvrdil, že navrhne volbu veřejnou. Pokud by poslanci a senátoři tajnou volbu neschválili, parlament by zřejmě přistoupil k volbě veřejné.

Vlček dnes ráno ke sporům o způsob volby prezidenta uvedl, že si je vědom „tlaků“, jež toto rozhodnutí ovlivňují. Neupřesnil ale, jaké tlaky má na mysli, obecně jen hovořil o postojích veřejnosti a politických jednáních. „Já se ještě rozhodnu těsně předtím, než začne Poslanecká sněmovna a Senát na své společné schůzi zasedat,“ řekl ráno České televizi Vlček, který jako předseda dolní komory společné jednání sněmovny a Senátu řídí.

Na způsobu volby hlavy státu se sněmovna a Senát nemohou dlouhodobě shodnout. ODS chce volbu tajnou, což požaduje i Senát, v němž má většinu. Většina stran zastoupených ve sněmovně ale preferuje volbu veřejnou, a to nejen opoziční ČSSD a KSČM, ale i vládní KDU-ČSL a Strana zelených. To je důvodem obav, zda se dnes volba hlavy státu nakonec kvůli procedurálním dohadům nezablokuje.

Miloslav Vlček a předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) ale dnes ráno ve vysílání Dobrého rána v České televizi prohlásili, že věří, že parlament dnes prezidenta zvolí.