Na Pražském hradě začala společná schůze Poslanecké sněmovny a Senátu ČR

Praha - Poslanecká sněmovna a Senát dnes v 10:05 zahájily společnou schůzi, při níž by měly zvolit budoucího prezidenta republiky. Stále však není jasné, jak se obě komory dohodnou na způsobu volby. Jednání obou komor se znovu koná ve Španělském sále Pražského hradu, stejně jako při posledních prezidentských volbách před pěti lety.

O přízeň zákonodárců se v nynějších volbách znovu uchází prezident Václav Klaus, který by chtěl být zvolen i na druhé funkční období. Má jediného protikandidáta, kterým je Jan Švejnar. Tohoto profesora ekonomie nominovala desítka senátorů z různých frakcí včetně ČSSD a KDU-ČSL. Klause tradičně navrhli poslanci a senátoři ODS.

Účast zákonodárců na společné schůzi je stoprocentní, z 200 poslanců a 81 senátorů nikdo nechybí. „O omluvení své neúčasti nikdo nepožádal,“ oznámil předseda sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD), který schůzi řídí. Ve Španělském sále zasedli také oba kandidáti, členové vlády, kteří nejsou poslanci nebo senátory, a další hosté, například předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

Volební komise sněmovny a Senátu ještě před začátkem jednání ověřila, že oba kandidáti splňují zákonem stanovené podmínky pro zvolení hlavou státu. Musí jim být více než 40 let, musí být českými občany a prezidentský úřad nesměli zastávat více než jednou. Oba kandidáti podmínkám vyhověli.

O způsobu hlasování, tedy zda bude volba tajná, nebo veřejná, ale poslanci a senátoři teprve rozhodnou. V názorech na formu vybírání prezidenta se obě komory zatím rozcházejí. ODS chce volbu tajnou, což požaduje i Senát, v němž má většinu. Většina stran zastoupených ve sněmovně ale preferuje volbu veřejnou, a to nejen opoziční ČSSD a KSČM, ale i vládní KDU-ČSL a Strana zelených.