Ve hře je vláda nestraníků, ODS je ochotna ji akceptovat

Praha - Předsedové dvou nejsilnějších stran Jiří Paroubek a Mirek Topolánek se shodli na tom, že by se předčasné volby měly konat do 20. října. Návrh ústavního zákona předloží Paroubek Topolánkovi ještě dnes. Předseda ČSSD také uvedl, že se shodli na úřednické vládě, která by měla zemi k volbám dovést. Termín okolo 20. října potvrdil i předseda KDU-ČSL Jiří Čunek. „Hledáme průsečík toho, jak to může vzniknout. Je vůle k robustnějšímu řešení nějaké letní překlenovací vlády,“ vysvětlil Topolánek.

Premiér v demisi Mirek Topolánek vyjmenoval na tiskové konferenci čtyři varianty toho, jak dlouho by ještě mohl jeho kabinet zůstat u moci poté, co mu poslanci minulý týden vyslovili nedůvěru. ODS také očekává, že prezident pověří sestavováním kabinetu Mirka Topolánka, který ale zdůraznil, že nemusí být v jeho čele. K předčasným volbám by Česko mohla dovést vláda nestraníků, která by měla administrativní charakter. Tato vláda by musela mít širokou podporu napříč politickými stranami. Nutnou podmínkou ale podle Topolánka je, aby se strany shodli na zákoně k přečasným volbám.

Varianty trvání Topolánkovy vlády:

  • do týdne, tedy Velikonoc (podle ČSSD pokud koalice nepřistoupí na podmínky opozice, například odvolání ministra vnitra Ivana Langra) - tuto variantu Topolánek nejmenoval
  • Minimalistická: do přelomu dubna a května, kdy by se měly strany domluvit na protikrizovém balíčku
  • Realistická: do evropských voleb na počátku června (přeje si ČSSD, když kabinet projde rekonstrukcí)
  • Optimální: do konce června, kdy ČR předá předsednictví EU Švédsku
  • Maximalistická: do začátku října, kdy se mají konat předčasné volby do sněmovny

Jiří Paroubek na tiskové konferenci zdůraznil, že se s Topolánkem shodli na úřednické vládě, která by nastoupila během několika týdnů. Pro ODS je prý akceptovatelná jakákoliv z variant, důležitá je hlavně politická shoda. Topolánek ale tak jednoznačný ohledně termínu nebyl: „My necháváme otevřený vějíř variant a na které variantě se shodnou strany poslanecké sněmovny, tak ta varianta bude preferována.“

Mezi hlavní úkoly překlenovací vlády by patřilo hlavně řešení současné hospodářské krize, příprava nového rozpočtu i přepracování toho současného a dokončení českého předsednictví. „Je prakticky vyloučeno, aby vláda Mirka Topolánka pokračovala nějakou dobu delší než několik týdnů,“ jasně deklaroval Paroubek.

ČSSD by chtěla, aby do vlády nestraníků jmenovaly ministry všechny strany, návrhy chce konzultovat i s komunisty a Demoktratickou stranou zelených kvůli poslankyním Jakůbkové a Zubové. Kvůli KSČM by se ale mohla dohoda napříč stranami zadrhnout: „Pro nás to přijatelné není a je to taková snaha Jiřího Paroubka testovat veřejnost, do jaké míry to vtahování komunistů do reálné politiky má pro něj smysl,“ domnívá se předseda KDU-ČSL Jiří Čunek. Také předsedovi Strany zelených Martinu Bursíkovi se i nepřímý podíl na podpoře nové vládě od komunistů nelíbí.

Paroubek přitom vyhrožuje, že pokud jím proklamovaná dohoda nebude platit, obrátí se na prezidenta a vyzve ho, ať situaci řeší po svém - tedy jmenuje premiéra a poté kabinet podle svého uvážení. Ten by mohl hlasy ČSSD, komunistů a nazařazených poslanců získat důvěru. Že by ale byl s hlavou státu na takovém postupu domluvený, Paroubek odmítá. „Žádná dohoda není. Já slyším a pozoruju to, co pan prezident říká - rychle se dohodněte, nestačí jenom dohoda na předčasných volbách,“ dodal Paroubek.

Čunek: Kabinet je ochoten zodpovědně dovládnout

Lidovecký předseda Čunek také podotkl, že pro žádnou stranu není výhodné být do voleb ve vládě, ale nynější kabinet je prý ochoten zodpovědně dovládnout. „Kdo ponese to břímě vlády, tak ten má menší šanci ve volbách uspět, proto také Jiří Paroubek a sociální demokraté nechtějí v té vládě být,“ řekl Čunek.

Předseda KDU-ČSL také potvrdil, že strany preferují vzájemnou
dohodu, než aby se do sestavování vlády zapojil prezident Klaus se svými návrhy. „Ze strany prezidenta je to něco mezi nabídkou a výhrůžkou - jestli se nedohodnete, rozhodnu sám. A proto hrajeme na to, abychom se dohodli,“ dodal Čunek.