Průtoky jihomoravských řek se zvyšují

Brno - Průtoky na jihomoravských řekách se vlivem dešťů stále zvyšují. Vodohospodáři vyhlásili v regionu na třech místech druhý stupeň povodňové aktivity, tedy pohotovost. Na dalších pěti místech kraje platí první stupně znamenající bdělost. Vyplývá to z informací Povodí Moravy.

Vodohospodáři předpokládají, že hladiny řek ještě dnes a ve středu vzrostou. Meteorologové pak předpovídají oteplení a ustávání srážek. V druhé polovině tohoto týdne by se tedy situace měla zklidnit. Voda zatím nenapáchala na jižní Moravě žádné škody.

Druhé stupně vyhlásili vodohospodáři na řece Moravě v Hodoníně a v Lanžhotě u Břeclavi. Pohotovost je i na řece Dyji na odtoku z vodního díla Nové Mlýny na Břeclavsku. Podnik Povodí Moravy v něm snižuje hladinu, aby mohlo zachytit vodu z dešťů.

První stupně platí v Ladné u Břeclavi, kde správci toku předpokládají brzké vyhlášení druhého stupně. Bdělost je v Podhradí na Znojemsku na horním toku Dyje, na Svratce v Brně a ve Veverské Bítýšce a dále na odtoku z vodního díla Křetínka na Blanensku.