Hradecký soud uložil za krádež 74 milionů 5 a 12 let

Hradec Králové - Krajský soud v Hradci Králové dnes za krádež 74 milionů z vozidla bezpečnostní agentury uložil jednomu obžalovanému 5 let vězení a dvěma jeho komplicům 12 let. Obžaloba trojici mužů vinila z toho, že peníze ukradli loni 17. ledna z dodávky bezpečnostní agentury Agency of Security Fenix v Hořicích na Jičínsku. Policisté zatím našli jen zlomek uloupené částky. Obžalovaní Rudolf Tesárek a Josef Blažek se odvolali, řidič dodávky Milan Horych pětiletý trest přijal.

Podle spisu Horych při cestě s penězi z Hradce Králové do Liberce zastavil poblíž čerpací stanice a od neuzamčeného vozidla s kolegou odešel. V té chvíli podle obžaloby Tesárek a Blažek peníze uložené v přepravních boxech z dodávky ukradli. Posádka vozidla si nejprve loni v lednu vymyslela přepadení, Horych nejdříve zapíral, později se ale kriminalistovi ve vazbě přiznal. „Bez jeho výpovědi a přiznání by bylo vyšetřování velmi komplikované a není jasné, zda by se podařilo dopadnout spolupachatele,“ dodal kriminalista Milan Jušta.

Horych před soudem vypověděl, že jej k podílu na krádeži donutili jeho známí z posilovny Tesárek a Blažek pod hrozbou fyzické likvidace rodiny. Oba muži však vlastní vinu odmítli. „Nic z toho, co je mi kladeno za vinu, jsem neudělal, ani jsem udělat nemohl. Horych byl ovlivněn policií,“ prohlásil před soudem Tesárek.

Způsobená škoda je neobvykle vysoká

Předseda senátu Jiří Vacek při vynesení rozsudku řekl, že způsobená škoda je na zdejší poměry neobvykle vysoká. „Soud má Horychovu výpověď za věrohodnou, vyplývá z ní, jak se celá věc stala. Není tu důkaz, který by ji v zásadě vyvracel,“ řekl Vacek.

Státní zástupce Pavel Hochman nakonec pro Horycha žádal trest na spodní hranici trestní sazby, pro Tesárka s Blažkem na horní hranici. Muži podle něj nacvičovali způsob spáchání trestné činnosti. „Horych svým spolupachatelům ukazoval, jakým způsobem se dostanou do nákladového prostoru vozidla, kde jsou peníze uloženy.“ Obžalovaným hrozilo pět až 12 let vězení. „Výpověď Horycha považuji za důvěryhodnou, o vině obžalovaných svědčí i další důkazy,“ řekl Hochman.

Obhájkyně Tesárka a Blažka Hana Riedlová v závěrečné řeči navrhla zproštění svých klientů obžaloby a jejich propuštění z vazby. Podle jejího mínění neexistuje žádný přímý ani nepřímý důkaz, který by je usvědčoval.

Vůz bezpečnostní agentury, z něhož pachatelé ukradli 74 milionů
Zdroj: ČT24