Reportéři ČT: Stovky lidí zřejmě přijdou kvůli „tunelu“ o své byty

Praha - Podobně jako okradli manažeři slavného H-systému stovky lidí, do existenční krize dostalo stovky lidí i vedení pražského bytového družstva Hutmanka. Organizátoři podobně obrovského tunelu však mají štěstí - na rozdíl od H-systému nikdo z nich nikdy před soudem nestanul, a to přesto, že družstevníci možná kvůli nim přijdou o byty, které svépomocí roky budovali. V bytech žijí už dvacet let a jejich výstavbou strávili tři roky života.

Bytové družstvo je nyní v exekuci kvůli dluhům z bankovních úvěrů - nikdo je totiž nesplácel, nadělalo je bývalé vedení na počátku divokých devadesátých let. Předsedou družstva se stal tehdy pětapadesátiletý Karel Vašíček, bývalý zaměstnanec podniku zahraničního obchodu Jablonex a agent komunistické tajné policie. Družstvo Hutmanka si díky Vašíčkovi vybudovalo tu nejlepší pověst a začalo dělat velké věci, mimo jiné i díky Vašíčkově známosti s předsedou svazu českých a moravských bytových družstev Ivanem Přikrylem. Dnes je Ivan Přikryl expertem ČSSD na bytové otázky a vedoucím kanceláře předsedy Poslanecké sněmovny. Tehdy prý nemohl o důvěryhodném Vašíčkovy tušit, jaké jsou jeho postranní taktiky.

Vašíček odváděl peníze z bytů do svých firem

Reportéři ČT (zdroj: ČT24)

Karel Vašíček…

… využil situace a s dalšími lidmi založil za účelem prodeje objektů několik developerských firem, přes které ovšem vyváděl zisky.

V roce 1992 družstvo Hutmanka dostalo specifický dárek od magistrátu - konkrétně 1251 bytů, které byly zkolaudované nebo těsně před kolaudací. Tyto objekty pak prodávalo. Situace využil pan Vašíček, který si s dalšími lidmi založil za účelem prodeje objektů několik developerských firem, přes které ovšem vyváděl zisky.

Obchodů s byty se prokazatelně účastnil i Vít Vaníček, tehdy funkcionář bytového svazu a zároveň obchodník s realitami. Dnes je Vít Vaníček předsedou svazu bytových družstev, tedy nejvýše postaveným funkcionářem mezi všemi předsedy bytových družstev v České republice. Opakované žádosti o rozhovor odmítl, kdysi k tématu řekl, že na něj podaná trestní oznámení se nikdy neprokázala.

Současný předseda družstva Michal Lurie nicméně tvrdí, že případ policie odložila s absurdním odůvodněním, že pan Vaníček nemusí skladovat účetní doklady déle než pět let - přestože všechny účetní doklady byly součástí trestního oznámení.

Byt si koupili i Klausovi

Družstvo nejenom že byty prodávalo, ale i stavělo - jako třeba v pražské Kubišově ulici. Byty tady získali prominentní členové družstva. Od ostatních se lišili tím, že dali družstvu více peněz a více od něj taky dostali. Mezi takové družstevníky patřila i manželka současného prezidenta Václava Klause Lívia. Klausovi koupili v tomto domě družstevní byt, když byl Václav Klaus premiérem, a pomohl jim tehdy podle vlastních slov předseda svazu bytových družstev Ivan Přikryl.

„V dobré víře jsem myslel, že toto družstvo je v pořádku. Takže jsem řekl, dnešní pane prezidente, obraťte se na pana doktora Vašíčka,“ řekl Přikryl. Dnes Klausovým hrozí, že o byt přijdou. Ne kvůli exekuci družstva, ale kvůli soudní žalobě.

Vedení si vzalo na účet družstva úvěr

Vedení Hutmanky mělo plány i mimo Prahu, konkrétně v Jablonci, což se stalo družstevníkům osudným. Vedení předělalo poměrně značně poničenou budovu na veliké byty, o které však nebyl příliš zájem. Vedení družstva si na rekonstrukci bez vědomí jeho členů půjčilo u banky několik milionů a pak je nesplácelo. „Ten podvod spočíval v tom, že se ve skutečnosti předstíralo, že se ten úvěr poskytuje na investice do těchto nemovitostí, ale ta investice do těchto nemovitostí byla placena z úplně jiných peněz. A peníze z toho úvěru, ty tekly někam úplně jinam,“ vysvětluje machinace současný předseda družstva Michal Lurie.

Peníze družstvu poskytl Jaromír Vystrčil, který byl tehdy ředitelem zlínské pobočky zkrachovalé Investiční a poštovní banky. Zároveň byl společníkem firmy Milan Šrejber Investing kontroverzního podnikatele, sponzora ODS a tenisty Milana Šrejbera. V té samé firmě seděl s Vystrčilem a Šrejberem i předseda Hutmanky Karel Vašíček. Jejich společné podnikání nakonec zkrachovalo, stejně jako Vašíčkovy plány na výstavbu a prodej bytů v Jablonci. Bankéř Vystrčil si koupil v zápětí od družstva byt.

K tunelování došlo, trest ale nepadl

Jednání této trojice i čerpání úvěru a jeho užití na jiné účely považuje právnička družstevníků Hana Marvanová za tunelování, tedy zneužívání informací v obchodním styku. „Protože byly uzavírány smlouvy na úkor toho družstva, které pro družstvo byly nevýhodné, mohlo jít o podvod, i když těch trestných činů nebo skutkových podstat by mohla být použita celá řada,“ uvedla Marvanová. Stejně hovoří i posudek zpracovaný pro policii: "Zcela zjevně docházelo k postupnému vytunelování družstva vyváděním jeho majetku prostřednictvím spřátelených firem."

V rámci prošetřování případu kriminalisté zjistili, že celkem dvě prověřované osoby naplnily skutkovou podstatu trestného činu porušováním povinnosti při správě cizího majetku. Avšak v obou případech bylo prošetřování ukončeno dle trestního řádu -v jednom případě pro úmrtí podezřelé osoby a v druhém případě byla celá věc již zákonem promlčena.

Na viníky už nikdo nemůže

Prvním podezřelým byl bývalý předseda družstva Karel Vašíček, který zemřel. Druhou byla jeho ekonomka Věnceslava Povolná. Napsala, že ji trápí obavy družstevníků, ale vinu necítí.

I když policie konstatovala, že družstvo vytunelovalo bývalé vedení, trest v podobě ztráty střechy nad hlavou hrozí řadovým družstevníkům. Skuteční viníci jsou totiž buď mrtví anebo jejich činy byly promlčené. Poté, co soud odsoudil družstvo k zaplacení dluhů, exekutor na sebe nenechal dlouho čekat, nezbývá proto, než se odvolat k soudu vyšší instance.