Politici dále pokračují v hledání cesty k nové vládě

Praha - Před politiky stojí další den hledání nové vlády. Buď složené z politiků, nebo tzv. úřednické, která ale stejně jako jakákoliv jiná bude muset získat důvěru Poslanecké sněmovny. Do jednání o vládě se zapojí za ODS premiér v demisi a předseda strany Mirek Topolánek, předseda ČSSD Jiří Paroubek i předseda lidovců Jiří Čunek. Topolánek a Paroubek již jednání o východisku z vládní krize zahájili. Poté co na podnět ČSSD sněmovna vyslovila koaličnímu kabinetu ODS, KDU-ČSL a SZ nedůvěru, je jasné pouze to, že Česko směřuje k předčasným volbám. K urnám by podle ČSSD měli jít voliči v říjnu, ODS preferuje dřívější datum.

Vyjednávač za ČSSD, ekonomický expert strany Jiří Havel, v rozhovoru pro Lidové noviny uvedl, že na jednání ČSSD předloží své představy a chce rovněž řešit celou situaci tak, aby neselhalo české předsednictví EU. „Jsme ochotni podpořit i některé plány protikrizového týmu vlády,“ uvedl Havel. Podle něj sociální demokraté plánují také probrat termín voleb. „Máme představu, kdo by měl zasednout v úřednické vládě. Máme vytipováno asi pět až sedm lidí,“ konstatoval Havel.

Ministr Langer odstoupit nehodlá

Podle slov Ivana Langera není Jiří Paroubek a ČSSD v pozici, kdy má právo klást podmínky, a odstupovat tedy nehodlá. Paroubek dal již dříve najevo, že by současnou vládu v demisi mohl tolerovat do června, tedy skoro do konce českého předsednictví v EU, pokud by Langer odešel. To však odmítá i premiér.

Jiří Paroubek:

„My chceme nějaké záruky toho, že pan Langer nám opět neprovede nějakou takovou lumpárnu, jako provedl před volbami 2006.“

Za KDU-ČSL se jednání zúčastní předseda lidoveckých poslanců Pavel Severa. Lidovecký tým doplní první místopředseda strany Roman Línek a předseda klubu senátorů KDU-ČSL Rostislav Slavotínek. Severa prý uvedl, že přesný termín schůzek není zatím určený. „Předpokládám ale, že jednat budeme někdy mezi úterým a pátkem,“ dodal Severa.

Topolánek v neděli v České televizi řekl, že do předčasných voleb by měl zemi vládnout kabinet s politickým mandátem. Podle něj to může být současná vláda v demisi nebo jiná „překlenovací“ vláda, jejímž sestavením by byla pověřena ODS jako nejsilnější strana. V jejím čele prý nutně stát nemusí, podle šéfa opoziční ČSSD to pro opozici ani není vítané.