Klaus povede českou delegaci na summitu EU-Rusko, Obamu uvítá naopak Topolánek

Hluboká nad Vltavou - Český prezident Václav Klaus povede za nynější české předsednictví Evropské unie summit EU-Rusko, který se v květnu uskuteční v Chabarovsku. Po prvním dni neformálního jednání ministrů zahraničí zemí EU v Hluboké nad Vltavou to dnes potvrdil český ministr Karel Schwarzenberg. Naopak na vrcholné schůzce v Praze s novým americkým prezidentem Barackem Obamou bude podle českého ministra v čele unijní delegace stát i přes demisi vlády premiér Mirek Topolánek.

„Jistě nový kabinet nebude u moci během tohoto týdne,“ řekl Schwarzenberg na dotaz, zda by mohl říct, kdo bude Česko na dlouho a s napětím očekávaném setkání šéfů států a vlád v české metropoli zastupovat. Vznik nové vlády v každé zemi podle něj nějakou dobu trvá. „Mohu vám říct, že jsme si velmi jisti, že to bude premiér Topolánek, kdo povede delegaci na summitu s USA,“ dodal Schwarzenberg.

„Na summit v Chabarovsku, to jsme se domluvili už před několika týdny, že by českou delegaci, tedy v té době ještě předsedající delegaci EU vedla naše hlava státu,“ řekl Schwarzenberg novinářům na tiskové konferenci. O tom, že na vrcholné schůzce Rusko-EU by mohl české předsednictví zastupovat prezident, se mluvilo už koncem minulého roku.

Klausův vztah k Rusku a především k některým ruským krokům na mezinárodní scéně se přitom liší od názoru české vlády. Například po loňském srpnovém konfliktu na Kavkaze označil za viníka Gruzii a Moskvy se zastal, česká diplomacie i EU zastávají opačný názor. Summity EU-Rusko se konají dvakrát do roka; jednou v Rusku a podruhé v právě předsedající zemi Evropské unie.

EU podporuje české předsednictví, i když padla vláda

V Hluboké také zazněla podpora českému předsednictví EU. Nynější demise Topolánkovy vlády, kterou si vynutilo vyslovení nedůvěry vládě Poslaneckou sněmovnou, totiž vyvolala diskuse, zda a jak výrazně to oslabí nynější české předsednictví EU.  Schwarzenberg dnes prohlásil, že jej „pozoruhodná evropská solidarita“ potěšila. Podpora od unijních partnerů mu dělá radost, i když zatím prý neví, jak by ji využil. „V těžkých chvílích se přátelé podporují,“ řekl francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner. „Měli jsme skvělou debatu a zítra (v sobotu) v ní budeme pokračovat, jako by se nic nestalo. Nebudeme řešit jakoukoli změnu v Praze. Pro nás (ministry zahraničí) se vůbec nic nezměnilo,“ dodal. Z Paříže, která Evropské unii předsedala před Prahou, opakovaně zaznívaly pochybnosti, zda Česko předsednictví EU v době vážné hospodářské krize zvládne.

Ministři zahraničí sedmadvacítky na jednáních v Hluboké nad Vltavou
Zdroj: ČT24