Češi z Podkarpatské Rusi se nejspíš dočkají odškodnění za majetek

Praha - Čeští občané z Podkarpatské Rusi se zřejmě dočkají odškodnění za nemovitý majetek, který na tomto území museli nechat v období kolem druhé světové války. Každý z nich by musel nárok prokázat, pak by mohl získat nejvýše dva miliony korun. Rozhodli o tom dnes poslanci, zákon posoudí senátoři. Ministr financí Miroslav Kalousek s návrhem nesouhlasil a po hlasování prohlásil, že je šťastný, že je ministrem v demisi. Pod návrh se podepsali vládní i opoziční poslanci. Dnes pro něj ruku zvedlo 88 zákonodárců, 28 bylo proti.

Podle návrhu zákona by měli lidé získat nárok na desetinásobek ceny nemovitostí, stanovené podle příslušných vládních nařízení a vyhlášek z let 1947 až 1959. Maximální částka by měla činit dva miliony korun pro jednotlivce či jeden majetek.

„Toto je typický příklad návrhu zákona, kdy v dobré vůli odstranit majetkové křivdy, dojde v důsledku k prohloubení křivd a prohloubení nespravedlností,“ řekl před hlasováním Kalousek. Podle něj se jedná o záležitost, kterou nemá řešit sněmovna, ale soud. Naopak jedna z autorek zákona Eva Dundáčková (ODS) poslance žádala, aby se na věc dívali z pohledu lidí, kteří dlouhá léta čekali na spravedlnost.

Nárok podle ní nevznese více než 400 lidí, což by pro státní pokladnu byl výdaj maximálně ve výši 800 milionů korun. Přihlásit se o peníze mohou dosud žijící postižení nebo jejich manželé, manželky a děti, a to do konce roku 2012.

Podkarpatská Rus byla součástí Československa od roku 1919. K Sovětskému svazu byla připojena v červnu 1945 na základě smlouvy mezi Československem a SSSR. Nyní je součástí Ukrajiny.