Lidovci nezavrhují možnost úřednické vlády

Praha - Podle předsednictva KDU-ČSL byl včerejší krok ze strany politiků, a především pak Jiřího Paroubka, krokem velké nezodpovědnosti vůči občanům. Kvůli dopadům hospodářské krize je potřeba spojit všechny síly ku prospěchu řešení této krize, a nikoliv napadat vládu, jak uvedl předseda strany Jiří Čunek. Nevyloučil ani možnost ustavení úřednické vlády.

„Vyzýváme členy vlády a Vládu České republiky, ať už bude od zítřka v demisi nebo ne, aby nepolevovala v úsilí udělat vše proto, aby se důsledky hospodářské krize co nejvíce zmírnily,“ popsal Čunek první krok strany na dnešním ranním zasedání jeho strany. Podle Čunka by dále vláda měla udělat vše pro to, aby bylo se ctí ukončeno předsednictví Evropské unie.

Čunek: Naše strana dostála svým závazkům, na rozdíl od jiných

KDU-ČSL podporuje současnou vládu a podle Čunkových slov je jeho strana jedinou koaliční stranou, která dostála svým závazkům: „Teď chceme, aby naši partneři, pokud tato vláda bude trvat, plnili závazky, které jsme občanům ČR slíbili.“

Lidovci zcela nezavrhují možnost ustavení úřednické vlády, která by podle návrhu ČSSD měla po ukončení českého předsednictví EU vyřešit situaci na české politické scéně. V žádném případě by se však v takto podporované vládě nemohli objevit komunisté, dodal Čunek. Vládní ODS se přitom postavila proti jakékoli úřednické vládě.

Na popud sociálních demokratů v úterý sněmovna vyslovila nedůvěru kabinetu Mirka Topolánka (ODS), pro pád vlády se vedle opozice vyslovili čtyři poslanci zvolení za vládní koalici. Nejbližší kroky k řešení situace musí podle Čunka učinit prezident Václav Klaus. Ještě dnes se s ním chce Čunek spojit, aby situaci konzultoval.

Poslanecká sněmovna
Zdroj: ČT24