Vesecká by podle unie žalobců měla zvážit svou pozici

Praha - Unie státních zástupců dnes vyzvala nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou, aby zvážila setrvání ve funkci. Důvodem výzvy je prý to, že klesá důvěryhodnost státního zastupitelství. Zvrátit to podle unie mají personální a legislativní změny. Mluvčí Vesecké uvedla, že se nejvyšší státní zástupkyně seznámí s úvahami i okolnostmi, které vedly k prohlášení unie. Vzhledem k politickým komentářům ale stanovisko unie Veseckou nepřekvapuje, dodala Renata Malinová.

O roli Vesecké se nyní mluví v souvislosti s případem odvolání Adama Bašného z pozice šéfa liberecké pobočky Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem a rovněž kvůli vývoji kauzy takzvané justiční mafie. Mluvčí unie Jan Lata ale řekl, že by výzvu nespojoval konkrétně s těmito dvěma případy. „My nevíme, jestli do toho byla, nebo nebyla zapojena,“ dodal.

Vesecká v minulosti sklidila kritiku z různých kruhů také poté, co Nejvyšší státní zastupitelství odebralo dohled nad vyšetřováním případu předsedy lidovců Jiřího Čunka přerovskému žalobci Radimu Obstovi a přidělilo ho žalobci Arifu Salichovovi do Jihlavy. Ten pak Čunkovo stíhání zastavil.

Ombudsman Otakar Motejl v Otázkách Václava Moravce naznačil, že by Vesecká měla sama odejít z funkce nejvyšší státní zástupkyně. K odvolání Vesecké vyzvala své koaliční partnery i Strana zelených. Občanští demokraté výzvu odmítli, šéf opoziční ČSSD Jiří Paroubek ji naopak podpořil.    

Zeleným se nelíbí poměry v soustavě státního zastupitelství. Znepokojilo je především nedávné odvolání Bašného. Toho z vedoucí pozice sesadil jeho nadřízený, ústecký krajský státní zástupce Jiří Křivanec, s tím, že opakovaně manažersky pochybil a komentoval kauzy, které nebyly jeho. Sám Bašný však uváděl, že za jeho odvoláním stála pouze jeho kritika způsobu vyšetřování Čunkovy kauzy. Ke stejnému závěru pak dospěla i inspekce ministerstva spravedlnosti. Vesecká poté uvedla, že obdržela materiály, které dokládají pochybení Bašného.