ČSSD považuje vládu za neakceschopnou

Praha - Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka dnes vystoupil před novináři s tvrzením, že Topolánkův kabinet již nedisponuje akceschopností ve sněmovně. Podle Sobotky to dokládají poslední události v dolní parlamentní komoře, kdy vláda např. musela pod tlakem opozice stáhnout hlasování o radaru, protože hrozilo, že se koalici nepodaří schválení smluv prosadit. Hlasování o důvěře vládě, které ve sněmovně vyvolali poslanci ČSSD a které přijde na pořad jednání příští úterý, považuje Sobotka za krok v zájmu celé České republiky.

„Já jsem přesvědčen, že vláda v tuto chvíli již nemá schopnost prosadit jakékoli aktivní kroky, které by byly spojeny buď s nutnými změnami, nebo které by byly spojeny s řešením obtížné hospodářské situace,“ prohlásil Sobotka.

Sobotka uvedl, že Česká republika se může vymanit z dopadů hospodářské krize pouze s akceschopnou vládou, která dokáže prosadit nutná legislativní opatření. V případě předčasných voleb by podle Sobotky vznikla vláda v čele se sociálními demokraty, která by disponovala silným mandátem.

Bohuslav Sobotka:

„Je potřeba, abychom měli vládu, která je schopna prosazovat protikrizová opatření na půdě Poslanecké sněmovny, a to ne většinou jednoho hlasu, ale v mnohem širším konsensu.“

Požádat o hlasování o nedůvěře vládě se rozhodli poslanci ČSSD na základě televizní reportáže, podle které se Topolánkův přítel Marek Dalík pokusil novináře přesvědčit, aby nevysílali reportáž o vyšetřování bývalého poslance ČSSD Petra Wolfa. Vysvětlení kauzy se před hlasováním domáhají od Topolánka i nespokojení poslanci ODS. Vodrážka případ označil za nafouknutou bublinu, v pondělí mu prý Topolánek vše vysvětlil. S oznámením, že vládu podpoří, nespěchají Juraj Raninec (ODS), Jan Schwippel (ODS), Ludvík Hovorka (KDU-ČSL) a Olga Zubová a Věra Jakubková, které byly nedávno vyloučeny ze Strany zelených.

Bohuslav Sobotka
Zdroj: ČT24