Ředitel Incheby: Chceme se s Prahou ohledně Výstaviště dohodnout

Praha - Ředitel společnosti Incheba, nájemce pražského Výstaviště, se obává možné výpovědi. Přesto ale věří, že se mu nakonec podaří s městem dohodnout. Vedení Prahy přitom včera vystoupilo s novým záměrem - chce začít s plány na rekonstrukci samo a bez Incheby, po níž bude naopak zpětně vymáhat proinvestované peníze. Radní Milan Richter zároveň představil vizualizace, jak by mělo Výstaviště vypadat v budoucnu. Incheba ovšem tvrdí, že se jedná o její dva roky staré návrhy, které zaplatila na vlastní náklady.

Alexander Rozin v rozhovoru uvedl, že společnost uvítala kroky magistrátu jako vlastníka Výstaviště, napříkad vypsání architektonické soutěže. Rekontrukce areálu byla plánovaná dlouhodobě a Incheba se jí ráda zúčastní, pokud bude přizvána. Společnost ale poškozují mediální prohlášení hlavního města, že dá společnosti výpověď. I přes finanční ztráty zatím Incheba neuvažuje o žalobě na hlavní město.

Spor se vede i o peníze, které má vyplatit za vyhořelé křídlo pojišťovna. Pražský magistrát totiž zažádal o zastavení výplaty peněz, protože se obává, že je Incheba použije na jiné projekty. „Magistrát poškodí sebe i nás. My jsme vždycky říkali, že ty peníze použijeme,“ zdůrazňuje Alexander Rozin. Pokud by soud skutečně výplatu pojistky pozastavil, tak prý na tom vydělá jedině pojišťovna.

Praha se od listopadu snaží přimět Inchebu k podepsání dodatku k nájemní smlouvě, který by měl zajistit obnovu Průmyslového paláce. Podle dodatku by měla společnost Incheba postavit zničené křídlo do konce září 2010 za peníze z pojistky. Pokud by peníze vyplacené od pojišťoven na rekonstrukci nestačily, Incheba by musela obnovu doplatit z vlastních peněz. Naopak pokud by investovaná částka byla nižší než pojistné, zbytek peněz by Incheba měla převést na Prahu.

Dodatek ale zatím podepsán nebyl. Mluvčí společnosti Radovan Ježovič již dříve uvedl, že je nyní složité se dohodnout, protože pojišťovna ještě nestanovila výši pojistného kvůli dosud neukončenému vyšetřování. To by mohlo skončit do konce března.