Policie se nebude zabývat trestním oznámením na Dienstbiera

Praha - Policisté se nebudou zabývat trestním oznámením na senátora Jiřího Dienstbiera od lidí, kteří se loni na podzim údajně podíleli na jeho volební kampani. Strana Liberálové.cz viní senátora z toho, že od její předchůdkyně podvodně vylákal 155.000 korun. Žalobci ale trestní oznámení z konce února takzvaně založili s tím, že z trestního oznámení nevyplývá, že by byl spáchán jakýkoli trestný čin.

Rozhodnutí potvrdil obvodní státní zástupce pro Prahu 2 Tomáš Bláha. „(Trestní oznámení) bylo bez dalších opatření, aniž by byly zahajovány úkony trestního řízení, založeno,“ uvedl žalobce s tím, že o tom rozhodl minulý čtvrtek.

Straně se rozhodnutí nelíbí a vyjádřila nad postupem státního zástupce „podiv“. Rozhodnutí podle liberálů obsahuje formální vady. Bláha dodal, že v případě nelibosti mohou Liberálové.cz požádat o výkon dohledu vyšší státní zastupitelství.

Strana Liberálové.cz navázala na činnost zaniknuvšího uskupení LiRA, jehož členové se na Dienstbierově kampani prý podíleli. Dienstbier ve volbách úspěšně kandidoval za sociální demokracii, jejím členem ale není. Podle Dienstbiera hráli lidé z LiRA v kampani jen okrajovou roli.

Dienstbier tvrdí, že liberálové nejednali v souladu se smlouvou, protože na účet nevložili 100.000 korun a ostatní výdaje činili podle vlastního uvážení bez předchozí dohody. Členům volebního týmu prý nabídl odstoupení od smlouvy a finanční náhradu ve výši 150.000 korun a úhradu nákladů za benzin. Podání trestního oznámení považuje za pokus o zviditelnění strany Liberálové.cz v kampani před volbami do Evropského parlamentu.

Jiří Dienstbier
Zdroj: ČT24