Výstup na Sněžku je omezen kvůli zřícení observatoře

Karpacz (Polsko) - Část polské observatoře na Sněžce se pod tíhou sněhu v pondělí zřítila. Zhroutila se terasa vrchního talíře boudy a sesunula se na střední disk. Přístupové cesty z polské strany na nejvyšší českou horu jsou do odvolání uzavřené. Výstup je možný jen z české strany cestou po žluté značce pod lanovkou z Růžové hory. Informovala o tom mluvčí Krkonošského národního parku (KRNAP) Alena Drahná.

I přes zhroucení terasy vrchního talíře observatoře se pozorování na Sněžce provádí dál. Odborníci museli měřící přístroje odmontovat a přesunout je na místo, kde nehrozí poškození. Nehoda totiž mohla narušit i další části budovy. Technici teď zjišťují, jak by dalšímu pádu mohli zabránit.

Konstrukce disků observatoře, která připomíná létající talíře, je z oceli. Proto se náklady na opravu už nyní odhadují na miliony polských zlotých. Případná rekonstrukce ale nezačne dřív, než roztaje sníh. Odborníci navíc varují, že při silném větru by se mohly jednotlivé kusy plechu odtrhnout a někoho zranit. 

Problémy observatoře začaly již ve čtvrtek odpoledne, kdy popraskaly stěny budovy tvarované do tří disků. Zkřivila se podlaha a nešly zavírat dveře vedoucí na terasu. Pracovníci observatoře byli evakuováni. Více než třicetiletou observatoř během zimy pokryly sníh a námraza až o síle dvou metrů.

Kvůli bezpečnosti turistů je uzavřena známá řetězová cesta na Sněžku a také takzvaná Jubilejní cesta z polské strany. Pozor si musejí dát i turisté pohybující se na Sněžce. „Z budovy by mohl vítr odtrhnout kusy plechu. Je to velké monstrum. Nemůžeme předpokládat, co se stane,“ řekla Drahná.