Armáda podepsala smlouvu na nákup 107 transportérů

Praha - Náměstek ministryně obrany Martin Barták podepsal se zástupci koncernu General Dynamics smlouvu na dodání 107 obrněných transportérů pro českou armádu. Cena zakázky včetně logistiky a výcviku je 14,4 miliardy korun. První transportéry Pandur II rakouské firmy Steyr vojáci získají již letos, poslední v roce 2013. Na zakázce se budou podílet velkou měrou také české firmy, práci by tak mohlo najít až 4000 lidí.

Prvních 17 vozidel už je hotových, měla by být dodána v polovině roku. Poté, co projdou vojskovými zkouškami, by měly být pandury nasazeny do misí v zahraničí, v první řadě do Afghánistánu. Pokud zkouškami neprojdou, obsahuje smlouva sankční parametry. Steyr je součástí koncernu General Dynamics, v ČR ho zastupuje společnost Defendia CZ.

Zakázka pomůže českým firmám

Vláda obchod schválila počátkem března. Premiér Mirek Topolánek tehdy zdůraznil, že na výrobě se bude podílet řada českých firem, především vojenské opravny ve Šternberku a v Novém Jičíně, kde se budou osmikolové transportéry montovat. Celková hodnota offsetového programu podle Ministerstva obrany přesáhne 18 miliard korun. Přibližně 40 procent z nich budou přímé offsety, tedy zakázky spojené se samotnou zbrojní výrobou. Na kontrakt, jehož součástí je i platba předem, jsou vyhrazeny prostředky ve státním rozpočtu.

„V rámci přímých offsetů budou vyrábět především pro naše dodávky,“ poznamenal Barták. Nyní je podle něj prostor také pro to, aby si české firmy v rámci možností vyjednaly zakázky, které jim vyhovují.

Pandury zdravotnické i průzkumné

Vojáci chtějí celkem 72 „obyčejných“ vozidel, 11 vozidel ve velitelské verzi, celkem 16 pandurů ve dvou variantách verze průzkumné a po čtyřech vozidlech ve zdravotnické a ženijní úpravě. „Původně bylo 19 modifikací. Teď je jich pět a byly zvoleny ty, které odpovídají potřebám armády. Jsou to ale modifikace nákladnější,“ podotkl Barták.

Šéf Asociace obranného průmyslu a ředitel VOP Šternberk Jiří Hynek řekl, že kompletování transportérů bude pro české firmy znamenat asi 4000 nových pracovních míst nejen v jeho firmě, ale i v dodavatelských podnicích. „Nemít nějakou zakázku tohoto rozsahu, museli bychom razantně propouštět,“ přiznal.

Pandur II
Zdroj: ČT24/ČTK