Policie nebude prošetřovat Langera kvůli jeho lobbingu

Praha  - Policie nebude vyšetřovat ministra vnitra Ivana Langera (ODS) kvůli napojení na podnikatele Luďka Sekyru. Trestní oznámení na Langera podal novinář Petr Tomíšek, a to kvůli podezřejní ze zneužití pravomoci veřejného činitele a z přijímání úplatku. Tomíšek chtěl, aby policie prověřila ministrovy kontakty, Langer už totiž dříve přiznal, že za Sekyru lobboval. Podle státní zástupkyně Šárky Pokorné ale trestní oznámení neobsahovalo skutečnosti, ze kterých by vyplývalo možné spáchání trestného činu.

Na celou kauzu loni v září upozornila Mladá fronta Dnes, ministr vnitra měl lobbovat za podnikatele Luďka Sekyru kvůli koupi stavební firmy Inženýrské a průmyslové stavby. Ministr prý také prosazoval u Investiční a poštovní banky úvěr, aby mohl Sekyra nakoupit akcie staveb. Langer tvrdí, že ho k tomu vedl patriotismus - prý chtěl pomoci české firmě. O koupi IPS se totiž ucházely i velké nadnárodní společnosti.     

Policie měla podle trestního oznámení prošetřit, zda Langer v jednání s bankou využíval své funkce místopředsedy poslanecké sněmovny, nebo vystupoval jako soukromá osoba. Měly se také prověřit případné půjčky, sponzorské dary nebo pomoc při kampaních, které by poskytl Sekyra. To ale od počátku ministr vnitra odmítal, oznámení prý považoval za absurdní a tvrdil, že nemá co skrývat.

Tomíšek se nehodlá vzdát a pokusí se rozhodnutí obvodního státního
zastupitelství zvrátit. Zákon mu umožňuje obrátit se na vyšší stupeň
zastupitelství s žádostí o přezkum rozhodnutí. "Oznámení jsem záměrně
podával k Nejvyššímu státnímu zastupitelství, nakonec skončilo na Praze 1. Nebudu komentovat, jestli tam pan Langer nějaký vliv má, nebo nemá,„ podotkl novinář a signatář Charty 77. Obvodní státní zastupitelství mu prý napsalo, že jeho oznámení je založené na spekulacích zveřejněných v tisku. “To přece nejsou spekulace - Langer sám řekl, že pro Sekyru lobboval," dodal Tomíšek.

Langer prý nepřímo napomáhal Mrázkovi

MfD zjistila propojení Langra se Sekyrou z policejních odposlechů, které jsou podle deníku součástí spisu Krakatice. Ten v letech 1999 až 2002 mapoval aktivity mafiánského bosse Františka Mrázka. Deník napsal, že Sekyra udržoval s Mrázkem kvůli chystané koupi IPS úzké kontakty. Langer tak podle MfD vlastně nepřímo pomáhal zájmům Mrázka, jenž vytuneloval z pěti bank miliardu korun a jenž je podezřelý z objednání tří vražd.

Langer Mladou frontu Dnes kvůli výrokům, které ho spojovaly s Mrázkem, v listopadu zažaloval. Brání se tím, že o Sekyrově napojení na Mrázka nic netušil. Za ministra se postavil i jeho stranický šéf a premiér Mirek Topolánek, podle kterého Langer za Sekeru lobboval, protože měl pocit, že je to dobrá věc.