Zemědělci demonstrují proti nespravedlivým unijním dotacím

Praha - O půl jedenácté dopoledne zahájili před budovou ministerstva zemědělství na Těšnově farmáři z nových členských zemí protestní akci kvůli nižším dotacím, které v porovnání s kolegy z původní patnáctky dostávají. Před ministerstvem se shromáždilo zhruba 4000 protestujících, mimo jiné i z Litvy, Slovinska, Polska, Maďarska či Slovenska. Na pomoc znevýhodněným agrárníkům přispěchali také movitější kolegové z Německa či Rakouska. Demonstrace, jejíž motivací jsou také problémy chovatelů skotu, nejspíše skončí kolem druhé hodiny odpolední na Václavském náměstí.

„Spravedlivé podmienky pre všetkých“, stojí na jednom z transparentů, který před ministerstvem rozvinuli slovenští farmáři. Nad hlavami demonstrantů vlají národní vlajky jednotlivých států, ze zhruba čtyřtisícového davu se ozývá pískot, zvuk řehtaček a kravských zvonců. Přestože se demonstrace koná v bezprostřední blízkosti pražské magistrály, dopravní komplikace zatím hlášené nejsou.

Po projevech ohlášených řečníků, mezi nimiž nechybí ani ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS), se zemědělci vydají od budovy ministerstva zemědělství přes ulici Na Florenci směrem k hotelu Marriot na pražském Novém Městě, ve kterém se bude konat konference k politice kvality u příležitosti českého předsednictví. Zde se hodlají demonstranti setkat s eurokomisařkou pro zemědělství a rozvoj venkova Mariann Fischer Boelovou a předat jí své požadavky.

Zemědělci stávkují (zdroj: ČT24)

Průvod by měl dále pokračovat kolem Masarykova nádraží přes Senovážné náměstí vlevo okolo budov do Opletalovy ulice. Na Václavském náměstí by protestující farmáři měli dorazit kolem 13:00. Zde chtějí kolemjdoucím rozdávat letáky a jogurty české výroby. Zemědělci předpokládají ukončení akce zpěvem písně „Ach synku, synku“ mezi 13:30 a 14:00, je však možné, že časový rámec se ještě změní. Policisté budou ohlášenou protestní akci pečlivě monitorovat.

S demonstrací nesouhlasí všichni zemědělci

Kromě Agrární komory se na organizaci demonstrace podílejí také přidružené svazy chovatelů skotu, Zemědělský svaz ČR a Svaz českomoravských zemědělských podnikatelů. Protesty podpořili také zemědělští odboráři.

Od demonstrace se naopak distancovala Asociace soukromého zemědělství (ASZ), podle níž jsou důvody Agrární komory pro demonstraci neoprávněné. „Jednak nevěříme ani těm důvodům, a nevěříme ani těm lidem, kteří tu manifestaci třeba svolávají. My prostě chceme mluvit svým hlasem, nezprostředkovaně, a nepotřebujeme, aby za nás mluvil někdo, kdo vydával všeobecně známým způsobem restituce a podobně. Není možné používat falešné argumenty typu, že někde v sousedních zemích mají nějakou speciální podporu,“ řekl předseda ASZ Stanislav Němec.

Díky dotacím je zemědělství ziskové

Farmáři požadují dorovnání úrovně dotací do sektoru dříve než v nyní plánovaném roce 2013. Chtějí také, aby stát výrazněji podpořil chovatele dojného skotu. V současnosti podle šéfa Agrární komory Jana Veleby obdrží za litr mléka český výrobce pouhých šest korun. Může tak dojít k dalšímu vybíjení krav.

Ministerstvo zemědělství s demonstrací nesouhlasí a tvrdí, že nelze dohodnuté dotační podmínky měnit. Narovnání po roce 2013 je pak prioritou současného českého předsednictví.

České zemědělství je od vstupu země do EU díky dotacím ziskové, před tímto datem hospodařili rolníci vesměs se ztrátou. Na společnou zemědělskou politiku jde zhruba 40 procent unijních peněz, po roce 2013 by tento objem měl být snížen zhruba na třetinu.

Vydáno pod