Zveřejnění Krakatice by podle ČSSD vrátilo důvěryhodnost politice

Praha - Poslanec sociální demokracie Jeroným Tejc míní, že zveřejnění spisu Krakatice by vrátilo české politice důvěryhodnost. Na zítřek chce proto ČSSD svolat mimořádné jednání sněmovního bezpečnostního výboru. Sociální demokraté na něm chtějí prosadit usnesení, které by doporučilo sněmovně zbavit elitního policistu Tichého mlčenlivosti před orgány sněmovny, konkrétně před bezpečnostním výborem. Právě bývalý policista protikorupčního útvaru Karel Tichý založil a vedl jeden z mediálně nejznámějších spisů. Vyšetřování, které se v souvislosti s Krakaticí vedlo, ukazovalo na možné propojení některých politiků s podsvětím. Tichý má dnes strach o život a o Krakatici by chtěl veřejně mluvit. Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) mu to ale zakazuje.

„Pokud by se jednalo o informace, které byly získány podle zákona o policii, pak toto rozhodnutí je čistě na ministru vnitra a nikdo mu v tom nebrání a žádný návrh nepotřebuje. Pokud je to tak, jak říká pan ministr vnitra, že Krakatice je utajena podle zákona o přístupu, který chrání utajované informace, tak máme jinou možnost, a proto chceme, aby se zítřejší výbor pro bezpečnost touto věcí zabýval,“ prohlásil Tejc. 

Langer se podle mluvčího ministerstva zítřejšího zasedání zúčastní: „S čím zítra vystoupí, vám v tuto chvíli neprozradím, co vám můžu prozradit je, že se bude řídit samozřejmě zákonem,“ dodává Vladimír Řepka. Návrh na vznik komise má zatím podporu jistou jen u opozice, komunisté ho podpoří. „Já si nemyslím, že bychom tuhle věc měli vyšetřovat. Já si dokonce nemyslím, že bychom vůbec směli tuhle věc vyšetřovat,“ uvedl poslanec Jan Vidím (ODS). Předseda zelených Martin Bursík by chtěl o případu jednat s koaličními partnery.

Podle Tejce je Krakatice symbolem skutečného prorůstání organizovaného zločinu do politiky. Sociální demokracie chce alespoň částečně vrátit důvěryhodnost české politice otřesené po skutečnostech, které vyplynuly ze spisu Krakatice. Proto je podle Tejce nutné seznámit veřejnost s obsahem spisu i s tím, za jakých okolnosti probíhalo vyšetřování.

Přestože boss českého podsvětí František Mrázek je už tři roky po smrti, spisy, které na něj policie vedla, však žijí dál. A dál tak straší některé české zločince, podnikatele, i politiky. Klid ovšem nemají ani policisté, kteří Mrázkovy aktivity vyšetřovali. Právě Tichý dostal loni, kdy se Krakatice opět stala mediální hvězdou, poštou mafiánský vzkaz - zlomenou tužku a výhružný dopis: Nech toho. K. (K jako Krakatice)