Za pokus o vraždu dostal extremista definitivně 12 let

Praha - Pražský vrchní soud dnes poslal dvacetiletého extremistu Lukáše Vorobela s konečnou platností na 12 let do vězení a potvrdil tak verdikt českobudějovického krajského soudu. Jakub Štěrbík loni v květnu ve Strakonicích napomenul Vorobela a Martina Vachtu, kteří podle spisu hajlovali a provolávali protižidovská hesla. Vorobel kvůli tomu Štěrbíka bodl nožem do krku. Muž po útoku ochrnul a i po několikaměsíční rehabilitaci má zdravotní problémy a je v pracovní neschopnosti. Dnešní rozhodnutí je pravomocné, možné je pouze dovolání k Nejvyššímu soudu České republiky, o které už Vorobel svou obhájkyni požádal.

Předseda senátu Vrchního soudu v Praze Jiří Lněnička se s rozhodnutím krajského soudu ztotožnil. Námitku Vorobelovy obhájkyně, že její klient neútočil s úmyslem zabít, odmítl. Při bodnutí dýkou do krku s takovou razancí, jako to Vorobel udělal, musel podle soudce vědět, jaké následky to může mít. To, že Jakub Štěrbík po útoku nezemřel, byla navíc podle soudu jen šťastná náhoda. Vorobel musí navíc zaplatit pojišťovně přes 280 000 korun a Štěrbíkovi asi 218 000 korun. Pobodaný sice požadoval odškodné tři miliony korun, se zbylou částkou ho ale soudy odkázaly na občanskoprávní řízení.

Trest 12 let je podle soudce sice velmi přísný, ale ne nepřiměřený  

Nůž vytáhl i Vachta, který podle prvoinstančního verdiktu pořezal Štěrbíkova kamaráda, jenž chtěl Vorobelovi v útoku zabránit. Vachtovi krajský soud uložil tříletý nepodmíněný trest za pokus o ublížení na zdraví. I v jeho případě dnes odvolací senát výši trestu potvrdil. Oba muži čelili také obžalobě z trestného činu podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka. Soud je ale pravomocně osvobodil. Kromě extremistických projevů na veřejnosti jim žalobci kladli za vinu i nacistické znaky na těle. Vachta má například vytetovaný symbol SS a Vorobel vypálený hákový kříž.

Českobudějovický soud Vachtu potrestal i za nedovolené ozbrojování, protože policie u něj doma podle spisu objevila nelegálně drženou pušku s náboji. Třetím obžalovaným v kauze je Jiří Polák, který podle žalobců vykřikoval ve Strakonicích nacistická hesla asi měsíc před incidentem. Za podporu a propagaci hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka stráví Polák rok za mřížemi.


Případ je výjimečný i rozsahem materiálů s nacistickou a neonacistickou tematikou. Policisté jich při domovních prohlídkách obžalovaných zabavili několik set.

Lukáš Vorobel
Zdroj: ČT24