Dočasná komise pro vyrovnání s církvemi končí

Praha - Dnes se sejdou členové dočasné parlamentní komise pro majetkové vypořádání mezi státem a církvemi s představiteli církví. Budou je informovat o závěrech své práce. ČSSD bude na schůzce se zástupci České biskupské konference a Ekumenické rady církví reprezentovat jihomoravský hejtman Michal Hašek, za ODS přijde poslanec Marek Benda, jako pozorovatelé vystoupí ministr kultury Václav Jehlička a jeho náměstek Jaromír Talíř, oba z KDU-ČSL.

„Zeptáme se jich také na názor, jak dál. Z mého pohledu už nemá komise co dělat, všechny připomínky už jsme s pomocí různých institucí vysvětlili,“ řekl člen komise a místopředseda sněmovny Jan Kasal (KDU-ČSL). Ještě do konce března chce o závěrech komise informovat sněmovnu, poslední setkání před vypršením mandátu má komise naplánováno na 19. března.

Plány, jak hodlají naložit s finančními náhradami v případě vyrovnání, předložili zástupci církví v první polovině února. Kabinet chce vrátit církvím zhruba třetinu majetku zabaveného po roce 1948, zbytek by měla nahradit finanční částka ve výši 83 miliard. I s úrokem by to za 60 let celkem činilo asi 270 miliard korun. S vládní normou ale nesouhlasí opozice. „Dosavadní návrh vlády je příliš vysoký vzhledem k finanční situaci státu. Je důležité, jestli církve po dohodě přijmou určitá omezení těchto finančních prostředků tak, aby sloužily k obecně prospěšným cílům v sociální, zdravotní a školské oblasti,“ uvedl již dříve místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Nahlas se proti vládnímu návrhu ozývají i někteří členové koalice

Jedním z nich je i rebel Vlastimil Tlustý. Ten požaduje, aby se maximum zabaveného majetku vrátilo v naturáliích a finanční odškodné tak kleslo na minimum. Církvím by se uhradilo jen 62 miliard korun a celková suma by tak prý činila ne 270, ale 204 miliardy korun. „Budu doporučovat komisi, aby svou práci ukončila s formulováním zásad nového zákona, kdyby tyto principy byly odsouhlaseny,“ uvedl Tlustý.

Počet církví, na jejichž činnost přispívá stát, se od roku 2012 zřejmě výrazně rozšíří. Uplyne totiž desetiletá lhůta, po kterou musí být na základě zákona z roku 2002 náboženské společenství registrováno. V současné době financuje stát 17 církví, z nových by na státní peníze nyní dosáhlo dalších devět. Značnému nárůstu výdajů státu by proto podle ministerstva kultury zabránilo majetkové vyrovnání mezi státem a církvemi.

Vydáno pod