V Česku zavlály vlajky pro Tibet

Praha - Půlstoletí od tibetského povstání si připomínali lidé na celém světě, Česko nevyjímaje. Nabídka je pestrá. Tibetské vlajky vyvěšovali města, obce i jednotliví lidé na mnoha místech po celé České republice již počtrnácté. Výročí doprovází kulturní akce, v Ostravě si lidé mohli namalovat tibetskou vlajku, v Pardubicích se konala svíčková vigilie a ve Frýdku-Místku zas průvod městem.

Vlajka se sluncem byla vidět například na fasádě brněnské radnice, radnice ve Vyškově, Hodoníně a Znojmě. Naopak brněnský úřad Jihomoravského kraje letos od vyvěšení ustoupil, protože se tomu podle mluvčího Jana Chmelíčka rada prostě nevěnovala. Naopak na brněnské radnici, kde nejsilnější stranu tvoří podobně jako na kraji sociální demokracie, vlajka visí.

Proti vyvěšení vlajky na budovu Krajského úřadu v Hradci Králové se spolu s dalšími radními z ČSSD postavil hejtman Lubomír Franc s tím, že se kraj nebude vměšovat do mezinárodních vztahů. Radní Vladimír Derner (KDU-ČSL) ale na protest vyvěsil vlajku z okna své kanceláře. Derner doufá, že vedení kraje své stanovisko přehodnotí a na příště již akci Vlajka pro Tibet aktivně podpoří.

V Olomouci vyvěšují tibetskou vlajku každoročně od roku 1996 s tím, že dosud nepominuly důvody, proč vlajku po 14 letech nevyvěsit. Dokonce si zde museli kvůli opotřebení té původní pořídit již druhou. Tradici dodržují také v Jeseníku a v Šumperku. Naopak v Přerově vlajku vyvěšovat přestali a na prostějovské radnici nevlála ještě nikdy. Standartu dlouhodobě nevyvěšuje Ústecký kraj. Podobně jako v Brně ale modročervená vlajka se zlatým sluncem zavlála v krajském městě na budově magistrátu.

Vlajka buddhistického Tibetu zdobí katolický kostel ve Vimperku

Kuriózní situace nastala ve Vimperku, kde pod tlakem opozice nemohl tamější starosta Pavel Dvořák vyvěsit tibetskou vlajku na budově úřadu. Po domluvě s místním farářem však nakonec vlajka visí na místním kostele.

Nad jihočeským krajským úřadem dnes tibetská vlajka zavlála jen krátce. Místo zástupců hejtmanství ji v noci vyvěsil jeden z obyvatel Českých Budějovic a pracovníci úřadu ji ráno z žerdi opět spustili. „Politická reprezentace Jihočeského kraje nesouhlasí s porušováním lidských práv, jak se to děje v Tibetu. Nicméně není přesvědčena o tom, že vyvěšení vlajky by na této situaci mohlo něco změnit,“ prohlásila mluvčí kraje Kateřina Koželuhová.

Karlovy Vary čekaly s vyvěšením až na vyrozumění ministra zahraničí

Po váhání nakonec letos v Karlových Varech kampaň podpořili. Radní požádali o vyrozumění ministerstvo zahraničí. Městu odpověděl ministr Karel Schwarzenberg (za SZ). „Podle něho Česká republika podporuje dialog mezi čínskou vládou a dalajlamou, který by vedl k ochraně tibetského kulturního a náboženského dědictví, tradic a jazyka a k ochraně lidských práv. Proto jsme se rozhodli kampaň opět podpořit,“ konstatoval karlovarský primátor Werner Hauptmann (ODS).

Čínská ambasáda se ohradila 

Proti vyvěšování vlajek se ohradila čínská ambasáda. „Rozhodně vystupujeme proti tomu, aby se jakékoliv země, organizace nebo osoby vměšovaly do vnitřních záležitostí Číny pod záminkou tibetské otázky,“ komentoval celorepublikovou akci mluvčí čínské ambasády Čchen Ťien-ťün.

Akci provází Festival pro Tibet 

Výročí protičínského povstání už poosmé doprovodí Festival pro Tibet, který se koná po celý měsíc v Ostravě, Praze, Olomouci, Pardubicích, Opavě, Frýdku-Místku, Přerově a Poličce.