Vrchní soud potvrdil tresty tyranům z kuřimské kauzy

Olomouc - Vrchní soud v Olomouci potvrdil tresty pěti ze šesti odsouzeným v kuřimské kauze. Loni v říjnu dostali u brněnského krajského soudu mnohaleté tresty za týrání chlapců Ondřeje a Jakuba. Jejich matce Kláře Mauerové tak zůstává trest devět let vězení, tetě Kateřině pak deset let. Hana Bašová a Jan Škrla půjdou do vězení na sedm let a Jan Turek na pět let. Dnešní verdikt se netýká pouze Barbory Škrlové, která se v Česku vydávala za dívku Aničku a po svém útěku do Norska za českého chlapce Adama. Její podíl na kauze bude projednán kvůli nemoci jejího advokáta v samostatném řízení.

„Brněnský soud se řádně vypořádal se všemi důkazy a rozhodl správně,“ uvedl soudce Milan Kaderka.

K týrání se sestry Mauerovy doznaly. Matka chlapců Klára z něj usvědčila svojí výpovědí ostatních pět osob. Sama žádala vrchní soud o snížení devítiletého trestu. Odvolávala se na to, že k týrání byla zmanipulována jinými osobami. Podle svého advokáta byla tehdy nejen pachatelkou, ale i obětí.

Její výpovědi ale advokáti ostatních odsouzených zpochybňovali. Vrchní soud však rozhodl, že Klára Mauerová je věrohodný svědek a o jejich slovech „není žádných pochyb“. Na druhé straně ale odvolací soud odmítl její žádost o snížení trestu. Ostatní odsouzení namítali, že brněnský soud špatně zhodnotil důkazy, nevyslechl klíčové svědky a nevyřešil údajné nejasnosti. „Žádné takové pochybnosti jsme nenalezli,“ zdůraznil Kaderka.

Podle obžaloby byli chlapci týráni od léta 2006 do května 2007 v Brně, Kuřimi a na chatě ve Veverské Bítýšce. Obžalovaní tam prý děti zavírali do klecí, bili, řezali, topili a pálili cigaretovými nedopalky. Cílem bylo vytvořit z hochů lidi se zlomenou vůlí, připravené na slovo poslechnout jakékoli rozkazy. Odsouzení byli podle některých názorů členové náboženské sekty. V jejím čele měl stát Josef Škrla - otec Barbory a Jana, který si údajně vytvořil skupinu odštěpenou od Hnutí Grálu.

Chlapci jsou zatím v Klokánku

Chlapci zatím zůstávají v brněnském Klokánku. Soud zatím neumožnil jejich otci Radku Coufalovi, aby si je vzal do péče. „Bude si je moci brávat, bude se to zkoušet a bude umožněn i styk s prarodiči Mauerovými. Tatínek si samozřejmě chlapce bere bez dohledu, s prarodiči to bude zatím asistovaný styk a uvidíme do budoucnosti, jak se to bude vyvíjet,“ uvedla Jana Blažková, vedoucí Klokánku. Brněnský soud zároveň zbavil matku chlapců rodičovských práv. Podle znalců mučitelé způsobili Ondřejovi a jeho bratru Jakubovi tak rozsáhlou psychickou újmu, že se s ní hoši budou potýkat celý život.

Klára Mauerová a Barbora Škrlová
Zdroj: ČT24