Respekt: Za zastavením Čunkovy kauzy zřejmě stáli vládní politici

Praha - Týdeník Respekt přináší ve svém zítřejším (pondělním) vydání nové podezření na politické zásahy do vyšetřování případu bývalého vicepremiéra a předsedy vládní KDU-ČSL Jiřího Čunka. Na počátku zastavení jeho údajné korupční kauzy stáli prý vládní politici z okruhu premiéra Mirka Topolánka (ODS) a není vyloučeno, že možná i sám předseda vlády. Týdeník informuje o údajné schůzce ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) se dvěma muži, kteří jej prý tlačili k tomu, aby případ ohrožující existenci vlády zastavil. K Pospíšilovi se muži podle Respektu objednali jako premiérovi pověřenci.

Tři důvěryhodné a na sobě nezávislé zdroje z justice a politiky Respektu potvrdily, že schůzka se uskutečnila zhruba dva měsíce po začátku Čunkova vyšetřování na přelomu let 2006 a 2007 v kavárně poblíž ministerstva spravedlnosti. „Schůzky se účastnil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil a dva další muži. Podle jednoho ze zdrojů Respektu měl být jedním z mužů blízký politický spojenec Mirka Topolánka - náměstek ministra zdravotnictví Marek Šnajdr (ODS),“ píše týdeník. Hlavním tématem rozhovoru údajně bylo, jak zpomalit Čunkovo vyšetřování tak, aby to neohrozilo existenci vlády.

Oba muži podle týdeníku Pospíšilovi předložili ve třech kopiích na hlavičkovém papíru ministerstva spravedlnosti dopředu sepsanou ministrovu stížnost na údajné porušení zákona ve věci Čunek. „Plán byl, že ihned po případném oficiálním obvinění vicepremiéra z korupce půjde Pospíšilova stížnost k Nejvyššímu soudu s odůvodněním, že policie udělala v Čunkově vyšetřování řadu chyb,“ uvádí týdeník. Kdyby soud Pospíšilovi vyhověl, vyšetřování kauzy by se vrátilo na začátek a bylo by zpochybněno, píše Respekt.

Pospíšil se podle Respektu odmítl nátlaku podřídit a kontaktoval premiéra s otázkou, zda byl údajný nátlak veden s jeho vědomím. Topolánek mu to prý při osobním setkání popřel. Pospíšil Respektu řekl, že údajnou schůzku není způsobilý komentovat, ale nevyvrací, že k ní došlo. „Mám k tomu jenom jednu větu, a ta je pravdivá: premiér po mně tyto úkony nechtěl. Dál k tomu nebudu víc dodávat,“ řekl týdeníku Pospíšil. Šnajdr uvedl, že se údajné schůzky neúčastnil, Topolánek Respektu v SMS napsal, že o žádné takové schůzce neví.

Pospíšil uvedl, že ministerstvo rozhodlo na základě hluboké analýzy, kterou si nechalo zpracovat u děkana pražské právnické fakulty profesora Aleše Gerlocha, u zástupců Ústavu státu a práva a u dalších expertů. Zdůraznil, že ministerstvo spravedlnosti v této kauze neučinilo nikdy žádný krok, který by neměl zákonný základ.

Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká dnes v České televizi řekla, že v údajné kauze Čunek postupovali a rozhodovali vždy ti, kteří tak měli učinit, kauza byla zpětně přezkoumána a rozhodnuta.

Vydáno pod