Chomutov při exekuci sociálních dávek nepochybil

Chomutov - Exekutor, který neplatičům nájemného a dalším dlužníkům v Chomutově zabavuje peníze přímo na úřadě, kde se vyplácejí sociální dávky, podle kontroly ministerstva spravedlnosti nepochybil a exekuce proběhla v mezích zákona. Informaci přinesla Mladá fronta Dnes (MfD). Chomutov tak podle deníku může pokračovat ve vybírání dluhů od lidí, kteří žijí právě z dávek a neplatili městu pokuty či nájem.

Cílem ministerské kontroly bylo zjistit, zda exekuční řízení probíhalo v souladu se všemi zákony a předpisy. „Na jeho postupu nebylo shledáno žádné pochybení. Vybral si jeden z možných výkladů zákona. Není tedy žádný důvod nějak ho postihovat,“ uvedla na adresu exekutora mluvčí ministerstva Veronika Ludvíková. Podle ní jsou dva možné výklady a ministerstvo nemůže žádný z nich preferovat. „O tom, podle kterého se řídit, může rozhodnout jedině soud,“ dodala.

Exekutor odebral peníze z dávek hmotné nouze poprvé 17. února. Postiženým dlužníkům zůstalo z dávky zhruba 1 000 korun. Chomutov eviduje na 4 000 dlužníků, pohledávky přesáhly 240 milionů korun. Exekuce dosud podle primátorky Ivany Řápkové (ODS) postihly 46 neplatičů z řad příjemců sociálních dávek. Město má nyní 300 platných exekučních výměrů. Dalších 1 200 čeká na rozhodnutí soudu.

Postup chomutovské radnice kritizovali například veřejný ochránce práv Otakar Motejl a ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb (za SZ). Ministr prohlásil, že odnímání peněz dlužníkům přímo při výplatě sociálních dávek je nezákonné. Primátorka Řápková ale výtky odmítla s tím, že kritici nenabízejí žádné řešení, jak situaci s neplatiči řešit. Opatření města podpořil i ministr vnitra Ivan Langer (ODS), udělal to jako první ze členů vlády.