Vrchní soud odložil další projednávání kuřimské kauzy na pondělí

Olomouc - Vrchní soud v Olomouci odložil další projednávání kauzy Kuřim na pondělí. Dnes se zabýval odvoláním odsouzených za brutální týrání jedenáctiletého Jakuba a jeho devítiletého bratra Ondřeje. Matka a teta chlapců Klára a Kateřina Mauerovy vinu znovu přiznaly a požadovaly zmírnění trestu. Zbylí čtyři odsouzení tvrdili, že jsou nevinní, a požadovali úplné osvobození. Odsouzení argumentují tím, že brněnský soud špatně zhodnotil důkazy, nevyslechl klíčové svědky, neřešil četné rozpory v případu, a jeho verdikt je proto zcela nelogický. Pondělní verdikt vrchního soudu se nebude týkat jen Barbory Škrlové alias Aničky. Její podíl na kauze bude projednán kvůli nemoci jejího advokáta v samostatném řízení.

Naprosto klíčovou v celé kauze je výpověď Kláry Mauerové, která se přiznala k týrání synů a obvinila z něj dalších pět lidí. Učinila tak prý poté, co zjistila, že byla k týrání zmanipulována sestrou Kateřinou Mauerovou a její blízkou přítelkyní Barborou Škrlovou. Brněnský soud připustil, že Klára nejednala plně o své vůli a o to se teď opírá v žádosti o zmírnění trestu advokát Mauerové Daniel Ševčík. Upozornil, že byla pachatelkou, ale i obětí, na což prý brněnský soud zapomněl. Ševčík tvrdí, že jeho klientka byla loutkou v rukou jiných. „Nikdy si neodpustím. Pocit viny se mi vrací,“ řekla dnes matka dětí u soudu. Přiznala, že ji po nocích trápí výčitky svědomí.

Obhájce Klářiny sestry Kateřiny Pavel Holub se domnívá, že je matka chlapců nevěrohodný svědek. Kateřinu, coby hlavní strůjkyni týrání, poslal soud na deset let do vězení. Kateřina u soudu tvrdila, že za týráním stál tajemný doktor, který sestrám Mauerovým posílal písemné instrukce k tomu, jak mají údajně neposlušné hochy vychovávat. Doktora policie nevypátrala, vyšetřování naopak ukázalo, že tyto pokyny přicházely z e-mailu Kateřiny.

S tresty pro své klienty nesouhlasí ani obhájci Jana Turka, Hany Bašové a Jana Škrly. Podle advokátů byli odsouzení za účast na týrání chlapců na chatě ve Veverské Bítýšce u Brna, přestože není kromě výpovědi Kláry Mauerové jasný důkaz o tom, že tam skutečně byli. K odsouzení trojice to podle advokátů nestačí. Bašová a Škrla byli potrestáni pěti lety vězení. Turek s Barborou Škrlovou by měli strávit za mřížemi po pěti letech.

Vrchní soud může v pondělí brněnský rozsudek potvrdit, nebo ho zrušit a vynést zcela nový verdikt, popřípadě vrátit kauzu do Brna k opětovnému projednání, doplnění důkazů a k novému rozhodnutí.

Chlapci byli týráni od léta 2006 do května 2007 v Brně, Kuřimi a na chatě ve Veverské Bítýšce. Obžalovaní tam prý děti zavírali do klecí, bili, řezali, topili a pálili cigaretovými nedopalky. Cílem bylo vytvořit z dětí lidi se zlomenou vůlí, připravené na slovo poslechnout jakékoli rozkazy. Odsouzení byli podle některých názorů členové náboženské sekty.

Vydáno pod