Pád laviny v Krkonoších bylo pouze ostré cvičení

Špindlerův Mlýn - Úterní zpráva o sesuvu laviny v oblasti Bílého Labe v Krkonoších, podle které byli zasypáni dva lidé, byla jen rozsáhlým cvičením. Informaci potvrdil mluvčí horské služby Jan Slánský. Jednalo se podle něj o ostré cvičení záchrany osob z lavin. O akci vědělo předem pouze několik lidí. Horská služba chtěla prověřit například dojezd dobrovolníků na místo. Akce se zúčastnilo na pět desítek jejích členů. O skutečnosti, že jde o cvičení, ale nevěděl podle Slánského ani dispečer horské služby ve Špindlerově Mlýně. Nevěděla o ní ani policie. Horská služba nyní čelí kritice, že údajně klamala veřejnost.

Podle zástupce náčelníka krkonošské horské služby Pavla Jirsy šlo o utajované cvičení záchranářů, ale policie i záchranná služba byly o akci předem informovány: „O tom, že se jedná o cvičení, bylo informováno pouze několik vedoucích pracovníků.“ Na místě v mlhavém počasí zasahovali záchranáři se psy a lavinovými sondami, kteří pátrali po trojici figurantů z řad horské služby: „Cílem cvičení bylo mimo jiné prověřit systém svolávání jednotlivých záchranných týmů, dojezdové časy, průzkum lavinového pole a další aktivity, které by jinak nebylo možné otestovat.“

Záchranáři cvičení spustili v 15:40. Ředitel zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje Ladislav Žabka ČT ukázal zprávu, která došla ve stejnou dobu na dispečink: „Nahlášena lavinová nehoda, Luční bouda směr Stříbrný vrch, tři zranění, z toho dva zasypaní. Jeden při vědomí. Cvičení horské služby.“ Celá akce byla ukončena před 18:00.

Policie se zlobí, že jde jen o cvičení, zjistila to až po dvou hodinách

O tom, že jde jen o cvičení, neměli ale prý odpoledne tušení ani policisté. „My jsme byli informováni o tom, že se jedná o ostrou akci a pád laviny. Že je to cvičení, jsme se dozvěděli až po dvou hodinách. Přitom o předchozích cvičeních horské služby jsme byli informováni předem, to je běžná praxe,“ uvedl mluvčí trutnovské policie Jiří Prouza. Policie se podle něj snažila ověřit původní informace horské služby, vzhledem k odlehlosti údolí Bílého Labe to ale nebylo možné: „Jsme složkou Integrovaného záchranného systému a měli bychom být informováni. Ve středu to budeme muset nějak řešit.“ 

V Krkonoších a Jeseníkách platí třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové stupnice. Turisté, kteří nemají zkušenosti s pohybem v takovém zimním terénu, by se neměli vydávat na túry. Na všech ohrožených cestách jsou varovné cedule s číslem horské služby. Na túry by se lidé rozhodně neměli vydávat sami, nejlepší je chodit ve trojici. Poslední obětí laviny se stal letos v únoru v Jeseníkách v oblasti Velkého Kotle mezi Karlovem a Ovčárnou 18letý snowboardista. Záchranářům se ho sice podařilo vyprostit, mladík ale při převozu do nemocnice zemřel.

Záchranáři
Zdroj: ČT24