Krajská zdravotní přijala zpět kritizující lékařku

Most - Společnost Krajská zdravotní (KZ) stáhla výpověď lékařce dětského oddělení mostecké nemocnice Aleně Dernerové, která veřejně kritizovala zakázku na nové rentgeny. Dernerová uvedla pro ČT, že za výpovědí je politický tlak ze strany vedení Krajské zdravotní. Předseda představenstva Krajské zdravotní Petr Benda (ČSSD) se již dříve od takového tvrzení distancoval, lékařka ale za svým tvrzením stojí. Senátor a krajský ombudsman pro zdravotnictví Vlastimil Balín (KSČM) už požádal hejtmanku Ústeckého kraje Janu Vaňhovou, aby celý případ prošetřila.

„Dostala jsem včera stanovisko, že Krajská zdravotní se distancuje od toho, že mám být odvolána na základě jejího rozhodnutí… Jsem přesvědčena, že za mým odvoláním byl politický tlak,“ řekla Dernerová pro ČT s tím, že za tímto tlakem stál právě šéf Krajské zdravotní i lídr ústecké ČSSD Petr Benda. Lékařka ČT sdělila, že informaci získala ze 3 nezávislých zdrojů, které vzhledem k možnosti jejich ohrožení odmítla jmenovat.

Balín: Jsou to mafiánské praktiky

Impuls k odvolání lékařky vyšel od Bendy i podle krajského ombudsmana Balína. K odchodu ale lékařku vyzval ředitel mostecké nemocnice. Potom co byl sám odvolán, ale její výpověď zničil. Krajská zdravotní tvrdí, že o odvolání Dernerové nikdy nejednala a pokud byl takový náznak, tak pouze od ředitele nemocnice. „Nikdo z vedení Krajské zdravotní ji nikdy nezaslal výpověď, neukončil pracovní poměr, takže mě docela mrzí, že celá tato fáma vznikla,“ řekl ČT Benda. Podle Balína ale šlo u Dernerové zřejmě o pomstu za její vyjadřování. Hejmanka Ústeckého kraje už potvrdila, že nechá celý případ znovu prošetřit: „Já si vážím odborníků ve zdravotnictví a nerada bych, abychom nějakého ztratili.“

Alena Dernerová volá po změnách v představenstvu KZ. Nedávno byli odvoláni ředitelé 5 nemocnic této společnosti, podle lékařky by se ale personální změny měly dotknout především vysokého managementu KZ. „Jsou tam lidé z minulé éry, např. místopředseda představenstva, který původně byl předsedou, takže to je momentálně oranžovo-modrý net,“ okomentovala svůj postoj k představenstvu KZ Alena Dernerová.

Po návratu z dovolené výpověď na stole

Lékařka Alena Dernerová pro ČT:

„Já jsem trnem v oku ne proto, že jsem někde kandidovala, ale proto, že kritizuji to, co se kritizovat má.“

Dernerová před několika dny vystoupila na krajském zastupitelstvu v Ústí nad Labem s kritikou zadávání zakázek, nákupu předražených rentgenů a protežování některých firem. Následně odjela na dovolenou a po návratu ihned dostala výpověď, kterou musela podle svých slov pod nátlakem podepsat. „Neangažoval jsem se, nevím o tom a osobně mě tato informace velice mrzí,“ reagoval již dříve Petr Benda (ČSSD).

Vlastimil Balín
Zdroj: ČT24
Vydáno pod