Soud o sestře z kauzy vyměněných dětí nerozhodl

Třebíč - Okresní soud v Třebíči dnes nerozhodl, zda třebíčská nemocnice propustila zdravotní sestru Zdeňku Mládkovou v souvislosti s kauzou zaměněných novorozenců oprávněně či nikoliv. Mládková kvůli svému propuštění zažalovala nemocnici v říjnu 2007, protože je přesvědčená, že povinnosti vyplývající z pracovní smlouvy neporušila a na záměně novorozenců neměla podíl. Senát si dnes v prvním líčení po závěrečných řečech vzal lhůtu na rozmyšlenou, rozsudek by měl vynést 10. března.

Určité pochybení však Mládková uznala. „Pouze v tom, že jsem přepsala dokumentaci, jinak děti jsem k matkám nenesla,“ uvedla dříve Mládková. „Je prokazatelné, že ten den obsluhovala děti a přikládala k matkám,“ oponuje ředitel nemocnice Petr Mayer.

Případem záměny novorozenců se zabývala třebíčská policie, jež ho podle mluvčího Stanislava Rampíra 1. listopadu 2007 odložila. Ani státní zástupce neshledal, že by byl spáchán trestný čin, svých práv se proto Mládková dožaduje v občanskoprávním sporu.

Ředitel nemocnice Mayer uvedl, že na správnosti výpovědi trvá. Kontrolní komise nemocnice i kraje tehdy zjistily na dětském oddělení závažná pochybení. Ředitel potrestal celkem sedm lidí, mimo jiné odvolal z funkce primáře dětského oddělení a vrchní sestru.

Brněnský soudce Michal Ryška letos 30. ledna rozhodl, že třebíčská nemocnice bude muset za záměnu Nikoly a Veroniky, která se stala po jejich narození v prosinci 2006, vyplatit jejich rodinám celkové odškodnění ve výši 3,3 milionu korun.

Vydáno pod