Mobiliář zámku v Opočně zůstane státu

Brno - Vzácný mobiliář zámku v Opočně na Rychnovsku zůstane ve vlastnictví státu. Nejvyšší soud (NS) bez veřejného jednání odmítl dovolání zástupců rodu Colloredo-Mansfeld, kteří se domáhali vydání majetku. Dovolání se týkalo pouze několika stovek předmětů, například zbraní, obrazů, lustrů a jednoho kočáru. Sbírka je ale mnohem početnější. Závěr NS tak do jisté míry předurčuje i celkový výsledek sporu.

Původní rozsudek okresního soudu z roku 2006 nařizoval památkovému ústavu, aby Kristině Colloredo-Mansfeldové a jejímu bratranci Jeronýmovi stovky předmětů z opočenského mobiliáře vydal. Pardubická pobočka krajského soudu ovšem v roce 2007 dospěla k opačnému názoru, který nyní potvrdil i Nejvyšší soud. „Dovoláním napadené rozhodnutí odvolacího soudu nebylo shledáno nesprávným tak, aby bylo na místě jeho zrušení,“ konstatoval v usnesení senát s předsedou Josefem Rakovským.

Ve sbírce, kterou začali Colloredo-Mansfeldové budovat v 17. století, je několik tisíc předmětů. Národní památkový ústav jejich hodnotu odhaduje na více než miliardu korun. NS nyní ukončil spor o slavnostní kočár, 38 obrazů, asi dvě desítky svítidel, 223 věcí ze sbírky zbraní, šest loveckých trofejí a 155 dalších věcí, například jídelních servisů a podobně.

Nároky Colloredo-Mansfeldů se netýkají jen mobiliáře Opočna, ale celého tamějšího zámku. Žádali také zámek Dobříš. Zatím však neuspěli.

Mobiliář zámku Opočno
Zdroj: ČT24
Vydáno pod