Radikálové mohou pochodovat, soud zákaz zrušil

Plzeň - V Plzni se může konat akce Protest proti sionismu, kterou svolavateli Tomáši Babkovi zakázal v polovině února úřad centrálního městského obvodu. Babka se proti zákazu bránil žalobou a Krajský soud v Plzni rozhodnutí úřadu zrušil pro nepřezkoumatelnost. Pro organizátora akce to znamená, že do 30 dnů od doručení může pochod uskutečnit. Proti se ale důrazně staví město i Židovská obec, která má s obdobnou akcí z loňského roku velmi špatnou zkušenost.

Radnice třetího plzeňského městského obvodu akci svolanou na 21. února zakázala, a to vzhledem k osobě svolavatele a oznámenému účelu shromáždění. To ale nyní neplatí, protože pochod prý nesouvisí s Babkovou osobou a zatím není ani určený přesný termín akce. Podle policie je však Babka jedním z čelních představitelů Autonomních nacionalistů Plzeňsko, má kontakt na radikální část Národního odporu Praha.

„Dospěli jsme k závěru, že shromáždění by mohlo směřovat k výzvě popírat nebo omezovat osobní, politická nebo jiná práva občanů pro jejich národnost, pohlaví, rasu, původ, politické nebo jiné smýšlení, náboženské vyznání a sociální postavení a k rozněcování nenávisti a nesnášenlivosti,“ uvedla tehdy mluvčí úřadu Hana Josefová.

Starosta úřadu Jiří Strobach řekl, že radnice bere rozhodnutí soudu na vědomí. „Nezbývá nám nic jiného než ho respektovat a na pochod se připravit,“ uvedl. Úřad se domnívá, že důvody vedoucí k zákazu pochodu, byly relevantní. Úřad dnes zakázal dalších sedm akcí, s nimiž přišli v pátek tři svolavatelé. „Všech těchto sedm akcí bylo nazváno jako Protest za svobodu slova, termíny ohlásili vždy na sobotu postupně od příštího týdne,“ uvedl Strobach.

Sejít se může několik set lidí, Židé nesouhlasí

Účast na pochodu Babka odhadl na 100 až 300 lidí. Pochodovat se mělo od 13:00 do 16:00 na trase Obchodní centrum Plaza, Solní ulice, náměstí Republiky. K účasti vyzývaly i pravicově orientované weby. Organizátoři nakonec lidi vyzvali, aby se akce neúčastnili a počkali na rozhodnutí soudu.

Židovská obec si po zkušenostech z loňska prostor před synagogou zamluvila na všechny dny od 1. prosince 2008 až do konce února. „Na dnešní rozhodnutí se nedá říct vůbec nic. Je nutné změnit zákony. Za tohoto stavu se tím zbytečně zaobíráme my, úřady a není to k ničemu. Neexistuje žádná obrana,“ řekla šéfka plzeňské židovské obce Eva Štixová.

Vydáno pod