ÚS odmítl stížnost sterilizované Romky

Brno - Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost Romky Ivety Červeňákové, které lékaři Městské nemocnice v Ostravě údajně v roce 1997 bez souhlasu provedli sterilizaci. Stížností napadla rozhodnutí policistů, kteří odložili trestní oznámení na dva lékaře nemocnice. Stanovisko policie posléze potvrdili i státní zástupci. Podle usnesení ÚS nemohlo rozhodnutím vyšetřovatelů ani žalobců dojít k zásahu do ústavně zaručených práv Červeňákové.

„Orgány činné v trestním řízení svůj závěr o odložení věci opřely o provedené důkazy, které vzájemně konfrontovaly, a svůj závěr rovněž řádně odůvodnily,“ uvedl v usnesení soudce zpravodaj Stanislav Balík.

V ústavní stížnosti, o níž nyní soud rozhodoval, brojila Červeňáková jen proti odložení trestního oznámení. Její právníci se domnívají, že se oba lékaři mohli dopustit ublížení na zdraví. Sterilizace bez souhlasu je podle stížnosti nelidská a ponižující. Policisté a žalobci prý některé důkazy bagatelizovali, aby mohli oznámení podané ombudsmanem Otakarem Motejlem odložit.

Cizinecká policie kontrolovala zahraniční dělníky (zdroj: ČT24)

Ústavní soud v usnesení připustil, že „provedeným zákrokem došlo k vážnému zásahu do rodinného života stěžovatelky“. Zároveň ale uvedl, že postupem orgánů činných v trestním řízení při vyhodnocování trestních oznámení nelze zasáhnout do základních, ústavně chráněných práv oznamovatelů či poškozených. Připomněl, že v případě zjištění nových skutečností lze trestní stíhání stále zahájit.

Místo antikoncepčního tělíska sterilizace 

Červeňáková sterilizaci, tedy podvázání vejcovodů, prodělala ve 21 letech. Rodila tehdy druhé dítě, podruhé císařským řezem. Žena se o tom, že už nemůže mít děti, údajně dozvěděla až o sedm let později. Domnívala se, že má v těle instalované jen antikoncepční tělísko. Když navštívila lékaře, aby jí ho odstranil, protože chce další dítě, dozvěděla se pravdu.

O problému se v Česku začalo hovořit na podzim 2004, když Evropské středisko pro práva Romů zveřejnilo podezření ze sterilizací Romek. Podle evropských romských aktivistů docházelo k nedobrovolným sterilizacím také v Maďarsku, Bulharsku a Rumunsku, ale nejvíce případů prý bylo v Česku a na Slovensku.