Most bude bez dětského neurologa. Krajská zdravotní s ním ukončila spolupráci

Most - Dětské oddělení nemocnice v Mostě nebude mít od zítřka žádného dětského neurologa. Krajská zdravotní, pod niž nemocnice spadá, totiž ukončila spolupráci s jedinou dětskou neuroložkou v okrese Alenou Dernerovou. Důvod, proč má lékařská odejít, uvést ale odmítá. Sama Dernerová vidí za svých odchodem politické tlaky, v minulosti totiž Krajskou zdravotní ostře kritizovala.

„Vidím v tom kroku politický tlak, protože vše se odehrálo po mém vystoupení na krajském zastupitelstvu,“ domnívá se. Při jednání zastupitelů před pár týdny upozorňovala na údajně neprůhledné zakázky na nákup přístrojů a protežování některých firem. Předseda představenstva Krajské zdravotní Petr Benda (ČSSD) ale něco takového odmítl: „Neangažoval jsem se, nevím o tom a osobně mě tato informace velice mrzí.“

Dohodu o ukončení pracovního poměru Dernerová podepsala, zástupci Krajské zdravotní na ni prý tlačili. Hrozili ji ukončením budoucí smlouvy o pronájmu ordinace v areálu mostecké nemocnice. „Musím říct, že mě to děsí. Říkala jsem si, že dvacet let po revoluci se už nemůže stát, aby politikum bylo povyšováno nad odbornost,“ komentuje jednání společnosti lékařka.

Lékaři dětského oddělení za Dernerovou stojí

Za Dernerovou se postavili lékaři z dětského oddělení. To se už teď potýká s nedostatkem personálu a odchod jediné dětské neuroložky, která na Mostecku je, způsobí další problémy. Podle Krajské zdravotní ale o vážný problém nejde.

„V nemocnicích lékaři odcházejí, ale také přicházejí. Bude sehnána adekvátní náhrada,“ uvedl mluvčí Krajské zdravotní Jiří Vondra. Lékaři dětského oddělení ale mají pochybnosti, že by nástupce doktorky Dernerové společnost sehnala dostatečně rychle. Zvažují prý hromadnou výpověď.

Dětská neuroložka Alena Dernerová z mostecké nemocnice
Zdroj: ČT24