Dělnická strana - reálná hrozba pro bezpečnost státu?

Praha - Kdo jsou příznivci Dělnické strany? A je Dělnická strana pro společnost nebezpečná, když ji podle loňské zprávy pražské policie personálně ovládli neonacisté? Představitelé této strany spojení s neonacisty odmítají, nicméně účast neonacistů na akcích Dělnické strany popřít nemohou. Chtějí vítězství ve volbách, změnu režimu, vystoupení z evropských uskupení a vrátit Česko do českých rukou.

Podle předsedy strany Tomáše Vandase je spojitost s neonacisty jen nálepka, která má za úkol zastrašit veřejnost. Akcí strany se však houfně účastní lidé, kteří byli v minulosti spjati s neonacistickým hnutím a se stranou jsou spjati i personálně. „Na kandidátkách Dělnické strany z loňských krajských voleb bylo čtyři až pět desítek neonacistických aktivistů,“ tvrdí Klára Kalibová ze sdružení Tolerance a občanská společnost.

Dělnická strana v loňských krajských volbách získala skoro 29 tisíc hlasů. Podle Kalibové je to tím, že Dělnická strana útočí na ústavní principy českého právního řádu, hlásá nerovnost jednotlivých skupin obyvatel, její aktivity jsou podhoubím pro rozdmýchávání etnické nesnášenlivosti ve společnosti. Čím dál častěji jsou na její veřejné aktivity napojeny násilné střety s policií a také podle ní ohrožuje vnitřní bezpečnost ČR.

Změna režimu a Čechy Čechům

Dělnická strana volá po změně režimu a chtěla by změnit i ústavu. Požaduje vystoupení z Evropské unie i z NATO, je pro zavedení trestu smrti nebo pro zrušení podpor pro přistěhovalce. Kritizuje i současný politický systém. A co jí na něm nejvíc vadí? „Především je to to, že nedokáže ochránit slušné lidi, že zvýhodňuje imigranty, přistěhovalce, slušní lidé jsou zatlačeni do kouta, nemají nikde zastání,“ vysvětluje předseda strany Vandas.

Ideální politický systém vidí Dělnická strana jasně: „Je to systém národní a sociální, který preferuje sebevědomí, národní stát, který se nemusí nikomu podřizovat, který jedná jako rovný s rovným s ostatními státy. A myslím si, že především přednost mají mít čeští občané.“ Rovnost mezilidská se už v tom ale poněkud vytrácí.

Osud Dělnické strany teď má ve svých rukou Nejvyšší správní soud - začátkem března by měl rozhodnout, jestli tato strana bude dál působit v českém politickém spektru. Pozornost veřejnosti a médií si Dělnická strana získává i pomocí akcí tzv. ochranných sborů - tento víkend prošly takové hlídky Postoloprty na Lounsku. Změny režimu chtějí členové strany docílit postupně, vítězstvím ve volbách. Veřejnou podporu ale zatím rozhodně nemá.